Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

НОК и НОД помогнете с обяснение.

НОК и НОД помогнете с обяснение.

Мнениеот Гост » 06 Фев 2021, 14:21

НОД е най-голям общ делител.
НОК е най-голямо общо кратно.
Известно ми е как да ги намеря, решавала съм задачи и съм ги намирала, но това което ме спъва е текстови задачи.

1.Камрин се упражнява да свири на тромпет всеки 11ти ден, а флейта всеки 3ти ден.
Днес Камрин се упражнява и на тромпет и на флейта.
След колко дни Камрин ще се упражнява на тромпет и на флейта в един и същи ден?

В по-горната задача разбирам, че се търси НОК и съм открила, че отговора е: след 33 дни.

2. Шакира пече сладки и ги поставя в пакети за иниациатива за събиране на дарания. Шакира е направила 86 шоколадови сладки и 42 захарни сладки. Шакира иска да направи пакетите еднакви и трябва да използва всички сладки.
Колко най-много еднакви пакети може да направи Шакира?

В тази задача забелязвам, че се търси НОД и съм открила, че отговора е 2 пакета.

И същинският въпрос: има ли подход, който да ме улесни как да се сетя, че се търси НОК или НОД в дадена текстова задача?
Често се обърквам и търся обяснение, благодаря.
Гост

Re: НОК и НОД помогнете с обяснение.

Мнениеот Добромир Глухаров » 26 Яну 2022, 01:24

В първата задача броят на търсените дни би трябвало да е по-голям от дадените числа - да ги съдържа като множители - значи НОК.
Във втората задача броят на търсените пакети не може да надмине дадените числа - брой сладки от всеки вид - нали във всеки пакет трябва да се сложи поне по една сладка от всеки вид - броят пакети по-скоро е множител на всяко от дадените числа - НОД.
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Рейтинг: 2178

Re: НОК и НОД помогнете с обяснение.

Мнениеот Гост » 03 Юни 2024, 16:55

[tex]x^{2 } \begin{cases} x > 0 \\ y < 0 \end{cases} \begin{cases} x > 0 \\ y < 0 \end{cases} \overline{ab} \begin{array}{|l} x + y = 4 \\ x - y = 0 \end{array} \begin{cases} x > 0 \\ y < 0 \end{cases} \nu \in \in \pm \in \mp \% \% \begin{array}{|l} x + y = 4 \\ x - y = 0 \end{array} \% \begin{array}{|l} x + y = 4 \\ x - y = 0 \end{array} \notin \mp \in \ge \int\limits_{a}^{b} \int {a \choose b} \int\limits_{a}^{b} {a \choose b} \int {a \choose b} \int \int \int\limits_{a}^{b} {a \choose b}[/tex]
Гост

Назад към Състезания за 5, 6 клас