Гост написа:Здравейте! Намерих интересни задачи и реших да ги споделя с вас.
зад.[tex]1[/tex]
Всички двуцифрени числа от [tex]10[/tex] до [tex]99[/tex] са записани в някакъв ред [tex]\overline{a_{1}b_{1}}, \overline{a_{2}b_{2}}, ..., \overline{a_{90}b_{90}}[/tex]. Оказало се, че [tex]\overline{a_{1}b_{1}a_{2}b_{2}} = \overline{a_{3}b_{3}} + \overline{a_{4}b_{4}} + ... + \overline{a_{90}b_{90}}.[/tex] Да се намери числото [tex]\overline{a_{1}b_{1}a_{2}b_{2}}.[/tex]
зад.[tex]2[/tex]
Кой е най-големият двуцифрен делител на числото, равно на [tex]3^{2016} + 3^{2017} + 3^{2019}?[/tex]
зад.[tex]3[/tex]
Кое е трицифреното число, имащо май-много различни делители (включително 1 и самото число)?
зад.[tex]4[/tex]
Да се реши ребуса
КОЛЕВ + КОЛЕВ + КОЛЕВ = ПЛЕВЕН
На различните букви отговарят различни цифри, а на еднаквите букви отговарят еднакви цифри.
зад.[tex]5[/tex]
Докажете, че:
[tex](10^{2007} + 5)(2 + 2^{2} + 2^{3} + 2^{4} + ... + 2^{2008})[/tex] се дели на 9.
Аз имам мои решения на всяка от тях.
Нека по-големите да не помагат. Да изчакат няколко дни и тогава могат да пуснат решенията си по всяка задача. Искам просто [tex]5-6[/tex] клас да се помъчат.
Разбира се ако все пак някой го затрудняват тези задачи, аз и другите потребители от форума ще помогнем.
Надявам се задачките да Ви харесат. Ако намеря още такива интересни задачи ще ги пусна в темата.
(Лично аз не съм малък (на около [tex]30[/tex] години съм), затова ще изчакам всеки желаещ да пусне решението си и накрая ще пусна отговорите)
Уловие:
Всички двуцифрени числа от [tex]10[/tex] до [tex]99[/tex] са записани в някакъв ред [tex]\overline{a_{1}b_{1}}, \overline{a_{2}b_{2}}, ..., \overline{a_{90}b_{90}}[/tex]. Оказало се, че [tex]\overline{a_{1}b_{1}a_{2}b_{2}} = \overline{a_{3}b_{3}} + \overline{a_{4}b_{4}} + ... + \overline{a_{90}b_{90}}.[/tex] Да се намери числото [tex]\overline{a_{1}b_{1}a_{2}b_{2}}.[/tex]
Условие:
Кой е най-големият двуцифрен делител на числото, равно на [tex]3^{2016} + 3^{2017} + 3^{2019}?[/tex]
Условие:
Кое е трицифреното число, имащо май-много различни делители (включително 1 и самото число)?
Условие:
Да се реши ребуса
КОЛЕВ + КОЛЕВ + КОЛЕВ = ПЛЕВЕН
На различните букви отговарят различни цифри, а на еднаквите букви отговарят еднакви цифри.
Условие:
Докажете, че:
[tex](10^{2007} + 5)(2 + 2^{2} + 2^{3} + 2^{4} + ... + 2^{2008})[/tex] се дели на 9.
pal702004 написа:Като цяло съм съгласен с решенията на гост. Друг е въпроста доколко някои от тях са подходящи за петокласници. Сега, по първа задача - нека $c_i=\overline{a_ib_i}$ е $i$-тото двуцифрено число в някаква пермутация. По условие имаме $100c_1+c_2=\sum_{i=3}^{90} c_i$. Естествено, добавяме $c_1+c_2$ към двете части и получаваме
$101c_1+2c_2=4905$ където $c_1,c_2$ са различни двуцифрени числа. Линейно диофантово уравнение, всяко нечетно $c_1$ ще даде решение (на уравнението, не на задачата), особеното тук е, че и двете числа трябва да са двуцифрени. Бих предложил малко по-нестандартен подход
$101c_1=4905-2c_2$
Добре е да се знае какво става, като умножим едноцифрено число на 11, двуцифрено на 101, трицифрено на 1001 и т.н - ами числото се "залепя" за себе си, т.е $101 \cdot \overline{ab}=\overline{abab}$
Значи, вдясно трябва да получим такова, очевидно нечетно число. Най-голямото такова число, по-малко от 4905 е 4747, което дава единственото решение $c_1=47,c_2=79$
Във всички други случаи $c_2>99$ и не отговаря на условието.
Това може да се направи и като се използва оригиналната нотация:
$\overline{a_1b_100}+\overline{a_2b_2}=\overline{a_3b_3}+\overline{a_4b_4}+\cdots+\overline{a_{90}b_{90}}$
Добавяме към двете части $\overline{a_1b_1}+\overline{a_2b_2}$ и получаваме
$\overline{a_1b_1а_1b_1}+2\overline{a_2b_2}=45\cdot 109$
стигнахме до горното решение без много обяснения.
За трета задача - не знам как биха се справили децата без да знаят за функцията на делителите, нейната мултипликативеност и формула за изчисляването и. Може пък да се изучават в някои школи.
Буквени ребуси по принцип не решавам - като правило са скучна хамалогия. Виждам едно испанско "ОЛЕ", което присъства сериозно и може и да може да облекчи, ама може и да не може.
За пета задача бих предложил да не се използва модулна аритметика
$10^{2007}+5=100\cdots 05$ със сбор от цифите 6, което ознчава, че се дели на 3 и не се дели на 9.
За втория множител могат събираемите да се групират по двойки и на да се покаже, че $2^k+2^{k+1}$ се дели на 3 (или $a+2a$ - също е подходящо)
Гост написа:Здравейте пак съм аз!
Ето няколко интересни задачи:
зад.[tex]1[/tex]
Колко пъти се среща цифрата [tex]7[/tex] в естествените числа по-малки от [tex]1000[/tex]?
зад.[tex]2[/tex]
[tex]n * n = \overline{aabb}[/tex]
[tex]a[/tex] и [tex]b[/tex] са различни цифри. Колко е [tex]a + b + n[/tex]?
зад.[tex]3[/tex]
Намерете броя на трицифрените числа, които имат точно три делителя.
зад.[tex]4[/tex]
Написани са първите [tex]2018[/tex] числа, получени по формулата [tex]n(n + 1)(n + 2) + 1[/tex], където [tex]n \ge 1[/tex] е естествено число. Колко от написаните числа завършват с цифрата [tex]1[/tex]?
Аз имам мои решения на всяка от тях.
Нека по-големите да не помагат. Да изчакат няколко дни и тогава могат да пуснат решенията си по всяка задача. Искам просто пети и шести клас да се помъчат.
Условие:
Колко пъти се среща цифрата [tex]7[/tex] в естествените числа по-малки от [tex]1000[/tex]?
Условие:
[tex]n * n = \overline{aabb}[/tex]
[tex]a[/tex] и [tex]b[/tex] са различни цифри. Колко е [tex]a + b + n[/tex]?
Условие:
Намерете броя на трицифрените числа, които имат точно три делителя.
Условие:
Написани са първите [tex]2018[/tex] числа, получени по формулата [tex]n(n + 1)(n + 2) + 1[/tex], където [tex]n \ge 1[/tex] е естествено число. Колко от написаните числа завършват с цифрата [tex]1[/tex]?
[tex]1 * 2 * 3[/tex] завършва на [tex]6[/tex]
[tex]2 * 3 * 4[/tex] завършва на [tex]4[/tex]
[tex]3 * 4 * 5[/tex] завършва на [tex]0[/tex]
[tex]4 * 5 * 6[/tex] завършва на [tex]0[/tex]
[tex]5 * 6 * 7[/tex] завършва на [tex]0[/tex]
[tex]6 * 7 * 8[/tex] завършва на [tex]6[/tex]
[tex]7 * 8 * 9[/tex] завършва на [tex]4[/tex]
[tex]8 * 9 * 0[/tex] завършва на [tex]0[/tex]
[tex]9 * 0 * 1[/tex] завършва на [tex]0[/tex]
[tex]0 * 1 * 2[/tex] завършва на [tex]0[/tex]
KOPMOPAH написа:Поздравления и за задачите, и за решенията.
Бих си позволил да препоръчам само решенията да са скрити, а условията - видими.
Евва написа:Задача от 17 август 2 021 г. ( 2 начин )
Нека S е лицето на синия правоъгълник и b е широчината му .
8b=25+S и 7b=20+S
56b=175+7S и 56b=160+8S
Това означава ,че 175+7S=160+8S
s=15
Назад към Състезания за 5, 6 клас
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]