Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Геометрична задача - успоредник, математика без граници 2018

Геометрична задача - успоредник, математика без граници 2018

Мнениеот Гост » 01 Авг 2021, 22:37

На чертежа ABCD е успоредник. Tочка M е от страната BC, правата DM пресича диагонала AC в точка О, a лицата на триъгълник ADO и COM са съответно 9 и 4 кв. см. Колко квадратни сантиметра е лицето на триъгълник ACM?
Прикачени файлове
Screenshot 2021-08-01 233451.png
Screenshot 2021-08-01 233451.png (16.99 KiB) Прегледано 1455 пъти
Гост

Re: Геометрична задача - успоредник, математика без граници

Мнениеот Гост » 02 Авг 2021, 10:05

в пети клас нищо не се учи-достатъчно е да знаеш таблицата за умножение...
Гост

Мнениеот Гост » 02 Авг 2021, 12:12

Гост написа:в пети клас нищо не се учи-достатъчно е да знаеш таблицата за умножение...

Няма отговор защо са ползвани подобни тр-ци
Гост

Мнениеот Гост » 02 Авг 2021, 15:27

Подобни триъгълници се изучават в 9 клас.Ако задачата е за 5-6 клас тогава се използват други методи,което уважаемият колега би трябвало да знае.
Гост

Мнениеот Гост » 02 Авг 2021, 23:35

Гост написа:Подобни триъгълници се изучават в 9 клас.Ако задачата е за 5-6 клас тогава се използват други методи,което уважаемият колега би трябвало да знае.

Ако уважаемият колега колега е знаел други методи, то би ги използвал. Решил е задачата с материал за 9 клас.
Гост

Мнениеот Гост » 04 Авг 2021, 10:53

Гост написа:На чертежа ABCD е успоредник. Tочка M е от страната BC, правата DM пресича диагонала AC в точка О, a лицата на триъгълник ADO и COM са съответно 9 и 4 кв. см. Колко квадратни сантиметра е лицето на триъгълник ACM?

ок, пусни решение за пети клас...тва си солидна задача за кандидат-студенти...
Гост

Мнениеот Гост » 04 Авг 2021, 11:54

Гост написа:
Гост написа:На чертежа ABCD е успоредник. Tочка M е от страната BC, правата DM пресича диагонала AC в точка О, a лицата на триъгълник ADO и COM са съответно 9 и 4 кв. см. Колко квадратни сантиметра е лицето на триъгълник ACM?

ок, пусни решение за пети клас...тва си солидна задача за кандидат-студенти...

"Солидна задача за кандидат студенти.." :lol:
Това е елементарна задача за домашно в 9 клас!А защо е поставена в "конкурс 5 - 6 клас" - ти си знаеш.Със знанията за 5 клас не може да се реши,защото тогава не се учат нито пропорции нито равнолицеви триъгълници.
Гост

Мнениеот Гост » 04 Авг 2021, 12:22

абсолютно солидна задача за кандидат-студенти...гледал съм различни тестове на различни ВУЗ-ове и там горе-долу от такъв типаж и сложност са задачите...
Гост

Мнениеот Гост » 04 Авг 2021, 12:35

:lol: :lol: :lol:
Нямаш представа какво означава солидна задача за кандидат студенти!!!
Гост

Мнениеот Гост » 04 Авг 2021, 14:40

Гост написа:виж тестовете и после се обади...

И да гледам и да не гледам - това е една елементарна задача.
Ако ти считаш тази задача за "солидна" то ще трябва сериозно да се замислиш за солидността на твоята подготовка.Не се шегувам.Ти демонстрираш самочувствие "2 пръста над световното ниво",което няма необходимото покритие.Знам,че веднага ще отговориш язвително , но на мен не ми пука изобщо.Би трябвало на теб да ти пука и да се заемеш сериозно с подготовката си.Такива като теб съм ги гледал и съм ги обучавал достатъчно.Имай предвид,че аз се връщам пеш от там за където ти си се запътил с каляска.На добър час!
Гост

Мнениеот S.B. » 04 Авг 2021, 21:30

Без заглавие - 2021-08-04T212339.851.png
Без заглавие - 2021-08-04T212339.851.png (230.71 KiB) Прегледано 1334 пъти

Ще се опитам да реша задачата със знанията на 6 клас :D

От[tex]\begin{cases} S_{ADO } = 9 \\ S_{CMO } = 4 \end{cases} \rightarrow S_{CMO } = \frac{4}{9}. S_{ADO } \Rightarrow \frac{CM. h_{2 } }{2} = \frac{4}{9} \frac{AD. h_{1 } }{2} \Leftrightarrow CM. h_{2 } = \frac{4}{9} AD. h_{1 }[/tex]
[tex]CM. h_{2 } = \frac{4}{9}AD. h_{1 } \Leftrightarrow CM. h_{2 } = \frac{2}{3}AD. \frac{2}{3} h_{1 } \Rightarrow[/tex]
[tex]CM = \frac{2}{3}AD , h_{2 } = \frac{2}{3} h_{1 }[/tex]
От [tex]\begin{cases} CM = \displaystyle \frac{2}{3}AD \\ BC = AD \end{cases} \Leftrightarrow CM = \displaystyle \frac{2}{3}BC \Rightarrow BM = \frac{1}{3} BC[/tex]
[tex]S_{ADM } = S_{ADO } + S_{AMO } \Rightarrow S_{ADM } = 9 + S_{AMO }[/tex]
[tex]S_{ABC } = S_{ABM } + S_{AMO } + S_{CMO } \Rightarrow S_{ABC } = S_{ABM } + S_{AMO } + 4[/tex]
От [tex]S_{ADM } = S_{ABC } \rightarrow 9 + S_{AMO } = S_{ABM } + S_{AMO } + 4 \Leftrightarrow 9 = S_{ABM }+ 4 \Rightarrow S_{ABM } = 5[/tex]
За [tex]\triangle ABM[/tex] и [tex]\triangle ACM[/tex] знаем,че имат еднакви височини, а за страните към които са спуснати $CM$ и $BM$ получихме,че [tex]\frac{BM}{CM} = \frac{1}{2} \Rightarrow S_{ABM } = \frac{1}{2} S_{ACM }[/tex]
Получихме,че [tex]S_{ABM } = 5 \Rightarrow S_{ACM } = 10[/tex]
Скрит текст: покажи
Задачата не е предназначена за 6 клас!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5282

Мнениеот Гост » 05 Авг 2021, 00:13

Гост написа:
Гост написа:виж тестовете и после се обади...

И да гледам и да не гледам - това е една елементарна задача.
Ако ти считаш тази задача за "солидна" то ще трябва сериозно да се замислиш за солидността на твоята подготовка.Не се шегувам.Ти демонстрираш самочувствие "2 пръста над световното ниво",което няма необходимото покритие.Знам,че веднага ще отговориш язвително , но на мен не ми пука изобщо.Би трябвало на теб да ти пука и да се заемеш сериозно с подготовката си.Такива като теб съм ги гледал и съм ги обучавал достатъчно.Имай предвид,че аз се връщам пеш от там за където ти си се запътил с каляска.На добър час!

тва си е абсолютно солидна задача-за истината не се спори, така че е безпредметно да влизаш в спор с мен...май твоето объркване идва от тва, че не знаеш семантиката на "солиден"...
Гост

Мнениеот Гост » 26 Яну 2022, 01:22

Открих задачата на Гост. Намира се на ето този линк: Полуфинал 2019 в Стара Загора - 20.04.2019 за 6 клас.
Гост

Мнениеот Евва » 27 Авг 2023, 05:16

Ето още една идея -да означим лицето на [tex]\triangle[/tex]АМО с -х , лицето на [tex]\triangle[/tex]АВМ с -у и лицето на [tex]\triangle[/tex]DOC със -z .
[tex]S_{AMD }[/tex] =[tex]\frac{ S_{ABCD } }{2}[/tex] и по-точно [tex]S_{AMD } = S_{ABM } +S_{DMC }[/tex]
x+9 =y+z+4 ; z=5+x-y (1)

Очевидно [tex]S_{ACD } =S_{ABC }[/tex] ; 9+z =x+y+4 ; z=x+y-5 (2)
От (1) и (2) [tex]\Rightarrow[/tex] 5+х-у =х+у-5 ; у=5 (3)

Да поработим и с височините . Построяваме А[tex]А_{1 }[/tex] -височина в [tex]\triangle[/tex]АВС ; А[tex]А_{1 }[/tex]=[tex]h_{1 } + h_{2 }[/tex]
До тук знаем [tex]\frac{BM( h_{1 } +h_{2 }) }{2}[/tex] =5 и [tex]\frac{CM h_{2 } }{2}[/tex] =4 и [tex]\frac{AD h_{1 } }{2}[/tex] =9

ABCD -успоредник BM+CM= AD
[tex]\frac{10}{ h_{1 } + h_{2 } } +\frac{8}{ h_{1 } }= \frac{18}{ h_{1 } }[/tex] Получаваме [tex](2 h_{1 } )^{2 }= (3 h_{2 } )^{2 }[/tex] т.е. [tex]h_{1 }[/tex]=[tex]\frac{3 h_{2 } }{2}[/tex] (4)

За финал [tex]S_{ACM } = \frac{CM( h_{1 } + h_{2 }) }{2}[/tex] =[tex]\frac{1}{2}[/tex]CM( [tex]\frac{3 h_{2 } }{2} + h_{2 }[/tex] ) =[tex]\frac{1}{2}[/tex]CM.[tex]\frac{5 h_{2 } }{2} = \frac{5}{2}. \frac{CM h_{2 } }{2}= \frac{5}{2} S_{COM } = \frac{5}{2} .4 =10[/tex]
Евва
Математик

Рейтинг: 1513

Назад към Състезания за 5, 6 клас