Здравейте,
Може ли да ми кажете какви случаи ще приемете за верни на следната задача? Не вярвам на отговорите, дадени на съответното състезание.
Гост написа:Здравейте,
Може ли да ми кажете какви случаи ще приемете за верни на следната задача? Не вярвам на отговорите, дадени на съответното състезание.
peyo написа:Гост написа:Здравейте,
Да решим задачата с excel! (libre office по-точно)
Гост написа:Аз получих 6 момчета и 6 момичета.Какъв е отговорът?
Гост написа:Здравейте,
S.B. написа:Гост написа:Здравейте,
Уважаеми колега,
Прочетох няколко пъти условието на задачата, но не открих изискване да се разгледат няколко случая.
Задачта е стандартна за 5 клас и според мен трябва да бъде решена със знанията и уменията на децата от 5 клас.
Събрани са общо $48$ кг кестени от "няколко "момичета и момчета.
Момичетата са събрали по $3$ килограма , момчетата по $5$ килограма.
Така събраните $48$ кг. кестени се делят на $8$ равни ЧАСТИ, като всяка ЧАСТ представлява [tex]\frac{1}{8}[/tex] от всички събрани кестени.
Момичетата са събрали $3$ ЧАСТИ [tex]\Rightarrow \frac{3}{8} .48 = 18[/tex] килограма кестени.
Всяко момиче е събрало по $3$ кг [tex]\Rightarrow[/tex] $18$ кг : $3$ кг = $6$ момичета
Момчетата са събрали $5$ ЧАСТИ [tex]\Rightarrow \frac{5}{8}.48 = 30[/tex] килограма кестени.
Всяко момче е събрало по $5$ кг [tex]\Rightarrow[/tex] $30$ кг : $5$ кг = $6$ момчета.
Децата са били общо $12$ - $6$ момичета и $6$ момчета.
In [1]: 1150/7.51
Out[1]: 153.12916111850865
In [2]: total = 48
...:
...: for girls in range(total + 1):
...: for boys in range(total + 1):
...: if 3 * girls + 5 * boys == total:
...: print("Girls:", girls, "Boys:", boys)
...:
Girls: 1 Boys: 9
Girls: 6 Boys: 6
Girls: 11 Boys: 3
Girls: 16 Boys: 0
Гост написа:Ще се радвам да обсъдим решението, защото в отговорите са разгледани няколко случаи. Не разбирам защо включително и случая с 0 се брои. А за Вашият отговор - това е само един от случаите. Не може една задача да има различни отговори за мен, за Вас и за друг. Отговорът трябва да е един, ако няма частни случаи. В случаи, че има, се разглеждат и те. Как смятате?
Назад към Състезания за 5, 6 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]