Здравейте приятели математици.
Надявам се някой от вас да се смили над мен и да ми помогне.
Става на въпрос за една условна задача, която ме заинтригува, но аз не можах да реша, или поне изпаднах в спор с колежки за решението и всяка твърди различно.
Аз мисля, че моето решение е правилно, но няма да ви го споделям, за да не ви обърквам. Умолявам добрите математици да ми помогнат.
Ето го условието. Това е задача за 4 клас.
На един стадион има 15 сектора. Във първите 6 сектора местата са с по- шестотин по- малко от тези на останалите 9 сектори. Колко са местата на стадиона? И като подусловие е дадено да се измисли цифрата на едно от неизвестните, например да си измислим по колко места има в секторите от 1 до 6 ( тук колежките зададоха по 200 места във всеки един от първите 6 сектора и моля и вие да работите със същото число, за да не се объркваме ), или другия вариант е да зададете условната цифра 800 за всеки от останалите сектора - 7-ми, 8-ми, 9- ти, 10- ти, 11- ти, 12-ти, 13-ти, 14- ти и 15-ти, тоест за всеки от останалите девет сектора броя на местата да са осемстотин. Ще се радвам някой да ми реши задачата, ако вземе именно местата в тези останали 9 сектора, а не в първите 6, но както и да е. Ще се радвам да ми представите решение.

Меню