Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Комбинация - 4 клас

Комбинация - 4 клас

Мнениеот Гост » 03 Фев 2014, 19:38

искам да попитам как да обясня тази задача на дете в 4 клас
Надя има лентички с 5 различни цвята по колко начина може да си направи знамена от по 3 различни цвята
Това е комбинация от 5 елемента 3ти клас, но има ли начин по който да се обясни на дете в 4ти клас
Гост

Re: комбинация

Мнениеот Knowledge Greedy » 03 Фев 2014, 22:38

Боя се, че дори са замесени вариации :( - да сравним България, Унгария, Иран ... ами и Италия ...
Не съм специалист в малката педагогика, но ми се струва, че ще падне голямо рязане и лепене на знамена, или поне рисуване с флумастери. При всички случаи в началото трябва да се подходи с търпение и достатъчно частни случаи, докато детето усети задачата ( колкото и да е талантливо!) .
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2829

Re: Комбинация - 4 клас

Мнениеот drago » 04 Фев 2014, 22:55

Гост написа:... Това е комбинация от 5 елемента 3ти клас, ...

Не е [tex]\binom {5} {3}[/tex], a e... как се казваше вариация... с една дума [tex]5 \cdot 4 \cdot 3[/tex] . Защото има значение реда на лентичките във флага. И това смятам ще го обясниш по-лесно. На първо място можеш да избереш 5 лентички, на второ 4 ... и т.н.
P.S. И защо този Latex \binom {5}{3} не се рендва както трябва в този сайт!!?
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот Гост » 05 Фев 2014, 21:30

ОТГОВОРА В СБОРНИКА Е 10 ОТГОВАРЯ НА КОМБИНАЦИЯ, НЕ НА ВАРИАЦИЯ А СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО ЗАДАЧИ ЗА 6 ЛЕНТИЧКИ ОТГОВОРА Е 20 НЕ ВЯРВАМ ВСИЧКИ ОТГОВОРИ ДА СА ГРЕШНИ
Гост

Мнениеот drago » 05 Фев 2014, 22:05

Вярвай ми, грешни са, ако разбира се са със същите условия.
Сигурно сборника е минал перз МОН и си има автори, редактори, методисти,..., а тук някой се заяждаше за абсолютни дреболиии в един друг сайт.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Назад към 4 клас