Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача по математика,която ни затруднява

Задача по математика,която ни затруднява

Мнениеот Гост » 14 Дек 2014, 14:05

Колко лъжици трябва да се поставят на масата, на която са седнали майка , баща и всичките им деца; 3момчета, всяко от които има по една сестра
, така че за всеки да има лъжица? ...........................................................................................................................................................................
Гост

Re: Задача по математика,която ни затруднява

Мнениеот Zarrie » 14 Дек 2014, 14:20

Тъй като трите момчета са братчета и всяко от тях има сестра, то сестрата всъщност е една, тъй като е сестра и на трите момчета,т.е. майка, баща и четири деца.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот Гост » 14 Дек 2014, 18:05

Zarrie написа:Тъй като трите момчета са братчета и всяко от тях има сестра, то сестрата всъщност е една, тъй като е сестра и на трите момчета,т.е. майка, баща и четири деца.

Добре , ама се пита колко лъжици? (Прочети пак въпроса . Той е в първото изречение)
Гост

Мнениеот monika_at » 14 Дек 2014, 18:14

Ами, сметни си ги, бе гост. По една лъжица на всеки член от семейството. Не мисля, че ще има някой, който да ползва две лъжици за хранене.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот MENKA » 14 Дек 2014, 18:16

monika_at написа:Ами, сметни си ги, бе гост. По една лъжица на всеки член от семейството. Не мисля, че ще има някой, който да ползва две лъжици за хранене.

Откъде знаеш-може и по 3 лъжици,пише ли некъде да е забранено да се ползуват 3 лъжици при хранене?
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Мнениеот monika_at » 14 Дек 2014, 18:32

MENKA написа:
monika_at написа:Ами, сметни си ги, бе гост. По една лъжица на всеки член от семейството. Не мисля, че ще има някой, който да ползва две лъжици за хранене.

Откъде знаеш-може и по 3 лъжици,пише ли некъде да е забранено да се ползуват 3 лъжици при хранене?

Менке, първо си прегледай тъпите постове, защото досега "чистих" след теб за пореден път и после пиши коментари. Ако ти ядеш с три лъжици, нормалните хора ползват една. Нали се сещаш, че тогава задачата ще е неопределена? :twisted:
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот Гост » 14 Дек 2014, 18:37

Благодаря на всички за отговорите!
Гост

Мнениеот monika_at » 14 Дек 2014, 18:44

Освен това "драга" Менке, ако прочетеш условието, е написано "за всеки да има една".
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот Knowledge Greedy » 14 Дек 2014, 19:09

Хм :? , триглавата Ламя от приказката, колко ли лъжици ще ползва?! :shock:
===================

Личи, че Zarrie е от класическо семейство, но сега се срещат и такива семейства - събрани децата на мъжа, децата на жената, а двамата могат да имат и общо дете... И тогава ...?
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2829

Мнениеот Zarrie » 14 Дек 2014, 21:34

Към monika_at и Knowledge Greedy, наистина много ме затруднихте :D започнах да си мисля, как ли ще се хранят ако са с наднормено тегло и ядат по много, но заедно с това спазват култура на хранене и при всяко ястие сменят лъжичката, освен това, се замислих ако някои от съпрузите има повече от един развод, което може да бъде сведено до задача от математически анализ. Мисля, че ще е уместно да оставим МЕНКА да развие случаите :)
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот monika_at » 15 Дек 2014, 23:49

Zarrie написа: Мисля, че ще е уместно да оставим МЕНКА да развие случаите :)

Ще ги развие, ама друг път!
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Назад към 4 клас