Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

задачи за движение по река

задачи за движение по река

Мнениеот Гост » 18 Яну 2015, 18:21

1. Лодка се движила 4 часа по течението на една река със скорост 30 км/ч. Ако лодката е тръгнала в 8 ч. сутринта по течението на реката и е почивала общо 2 часа, в колко часа ще се върне на същото място? Скоростта на течението на реката е 3 км/ч.

2. Параход пътувал 3 часа в езеро със скорост 27 км/ч, а след това 4 часа по река, която се влива в езерото. Какво разстояние е изминал, ако скоростта на течението на реката е 3 км/ч.?

3. От две пристанища, разстоянието между които по река е 110км, тръгват едновременно една срещу друга две моторни лодки с еднакви собствени скорости. Лодката, идваща по течението на реката, изминала 60 км за 3 часа и спряла. Колко време е стояла тя, докато до нея достигне лодката, движеща се срещу течението, ако скоростта на течението е 5 км/ч?

4.Ученик преплувал по течението на една река 1600метра за 25 мин. Ако плува срещу течението на реката, той ще остава неподвижен спрямо брега. За колко минути един сал ще измине по тази река разстоянието, равно на 4 км?

5. От две пристанища, разстоянието между които по река е 640км, тръгнали един срещу друг два парахода. Собствените скорости на параходите са еднакви. Скоростта на течението на реката е 2 км/ч. Параходът идващ по течението, за 9 часа изминава 198 км. Сред колко часа ще се срещнат?
Гост

Re: задачи за движение по река

Мнениеот MENKA » 18 Яну 2015, 20:07

1 задача
Скорост по течението на реката=30 км/ч
Разст. до точка А=време*скорост=4*30=130 км
Тръгва в 8 часа,пристига след 4 часа в точка А,фактически в 12 часа,почива 2 часа в точка А,фактически почива до 14 часа.Тръгва от т. А за връщане в точка А със скорост срещу течението на реката 30-3=27 км/час
Време на връщане=разст./скорост срещу течението=130/27

2 задача

Фактически параходът се е движил срещу течението на реката,защото реката се влива в езерото.
Разст.=3*27+4*(27-3)=7*27-12=189-12=177 км
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Мнениеот MENKA » 18 Яну 2015, 20:24

3 задача
Разст. между точка А до точка В =110 км
х км/ч=собствена скорост
(x+5) км/ч.скорост на лодката по течението на реката
Разст. от точка А до точка С = 60=време*скорост по течението на реката=3*(x+5)
3x+15=60
3x=45
x=15 км/ч-собствена скорост на моторните лодки
Скорост срещу течението на реката=15-5=10км /ч
Разст. между точка В и точка С=110-60=50 км=време*скорост срещу течението =време*10=t*10
t=5 часа-за това време мот. лодка,тръгваща от точка В срещу течението на реката,пристига в точка С на срещата с другата лодка,коиато пристига в точка С 3 часа след тръгването си от точка А.Значи,лодката,тръгваща от Точка А е изчакала в точка С другата лодка 5-3 часа = 2 часа.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот MENKA » 18 Яну 2015, 20:45

5 задача
От точка А към точка В разст. е 640 км и параходът срещу течението на реката изминава 198 км=време х скорост по течението=9*(x+2)
9x+18=198
9x=180
x=20 км собствена скорост на параходите
Скорост срещу течението на реката=собствената на парахода-скоростта на реката=20-2=18км/ч
точка С-точка на среща
y-време на движение на параходите до точка С
Параходът по течението на реката изминава разст.=22*y
Параходът срещу течението на реката изминава разст.=18*y
Така разст от А до В 640=22*y+18*y=40*y
y=640/40=64/4=16 часа-след толкова време ще се срещнат в точка С параходите.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот MENKA » 18 Яну 2015, 21:03

4 задача
1600 м=25*скорост
скорост=64 м/минута-скорост по течението на реката
Салът и ученикът се движат по течението на реката фактически с нейната скорост 64 км/час
4 км=време*64
време=4000метра/64=62,5минути-за това време салът изминава 4 км по течението на реката.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот math10.com » 24 Яну 2015, 00:26

MENKA написа:1 задача
Тръгва в 8 часа,пристига след 4 часа в точка А,фактически в 12 часа,почива 2 часа в точка А,фактически почива до 14 часа.Тръгва от т. А за връщане в точка А със скорост срещу течението на реката 30-3=27 км/час

Тази не е вярна....

MENKA написа:4 задача
1600 м=25*скорост
скорост=64 м/минута-скорост по течението на реката
Салът и ученикът се движат по течението на реката фактически с нейната скорост 64 км/час
4 км=време*64
време=4000метра/64=62,5минути-за това време салът изминава 4 км по течението на реката.

Тази също не е вярна.....

Моля прочетете внимателно условията , помислете малко и си оправете решенията.Не е редно да объркваме децата.Ако за Вас няма значение дали решението е вярно или не ,то за много ученици във форума това е важно.Подобни обяснения могат да объркат децата и да им променят логиката при решения на задачи от този тип.Това ,че обучението във форума е безплатно не ни дава право да го извършваме погрешно.Ако Ви затруднява даден материал по-добре не пишете .Допускането на технически грешки при бързане и пренасяне са възможни , но математически и логически грешки във форума са недопустими....
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 809

Мнениеот Гост » 24 Яну 2015, 09:30

Абсурдни глупости от човек, предлагащ да дава уроци по математика. Да бяхте поразсъдили, Менка, преди да ги напишете. Салът няма собствена скорост, следователно се движи с тази на течението. Докато упоменатата от вас 64м/мин е сбор от скоростта в спокойна вода на плувеца и скорост на течението. Дали са едно изречение, което не е случайно в условието, а именно, че срещу течението плувецът не мръдва от мястото си, въпреки че плува. То подсказва, че скоростта му в спокойна вода и тази на течението са равни. Отделно в самата задача никъде не става дума за лодка, а за плувец и сал.
Гост

Мнениеот MENKA » 24 Яну 2015, 14:06

Гост написа:Абсурдни глупости от човек, предлагащ да дава уроци по математика. Да бяхте поразсъдили, Менка, преди да ги напишете. Салът няма собствена скорост, следователно се движи с тази на течението. Докато упоменатата от вас 64м/мин е сбор от скоростта в спокойна вода на плувеца и скорост на течението. Дали са едно изречение, което не е случайно в условието, а именно, че срещу течението плувецът не мръдва от мястото си, въпреки че плува. То подсказва, че скоростта му в спокойна вода и тази на течението са равни. Отделно в самата задача никъде не става дума за лодка, а за плувец и сал.

Отговорите ми се оказаха верни за ваша инфо.И в задачата за сал съм написала САЛ,а не ЛОДКА.Сложете си очила,за да прочетете.А отговорите са в учебник за 6-ти клас.За съжаление задачите наистина не са формулирани правилно и разбираемо.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот monika_at » 24 Яну 2015, 14:57

MENKA написа:1 задача

[tex]30km/h[/tex] е сбор от собствената скорост на лодката и скоростта на течението=>собствената скорост е [tex]27km/h[/tex]
На отиване лодката е изминала разстояние [tex]4.30=120km[/tex]
На връщане е изминала същото разстояние, но със скорост [tex]27-3=24km/h=>t=120:24=5h[/tex]
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот math10.com » 24 Яну 2015, 16:17

MENKA написа:Отговорите ми се оказаха верни за ваша инфо.И в задачата за сал съм написала САЛ,а не ЛОДКА.Сложете си очила,за да прочетете.А отговорите са в учебник за 6-ти клас.За съжаление задачите наистина не са формулирани правилно и разбираемо.

Човешко е да се греши.Признат грях е половин грях.Незная в кой учебник за 6-ти клас четете?Отговорите Ви няма как да се окажат верни .Подобни постове за верността на грешни отговори ,при грешни решения от вас забелязвам вече няколко пъти.Незная и каква е причината да защитавате грешна теза.Това по никакъв повод няма да я направи вярна.Идеята на коментарите са да се замисляте при постването на материали.Не злоупотребявайте с неразбирането на хората ,решавайки им грешно проблемите.Налага се да Ви поправяме ,защото по този начин вредите на потребителите четящи поста , както и разваляте добрия имидж на сайта.
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот monika_at » 24 Яну 2015, 16:23

Най-малкото е, че задачите са пуснати в раздел за 4 клас. Менка проверява отговори в учебник за 6 клас. Менке, в 4 клас децата боравят с естествени числа, а не с дроби.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот loving_math » 24 Яну 2015, 17:16

Сериозно ли, Менка, не правите разлика между скорост в спокойна вода, скорост по течението и такава срещу? Че и в добавка упорствате, че отговорите са верни? Аз лично призовавам детето, пуснало задачите, да не чете постовете ви в темата. Малко му трябва на едно 10- годишно дете да се подведе. И вместо да изпишете вежди, ще избодете очи. Сайтът има за цел да помага на имащите затруднения, а не да ги обърква допълнително. А с подобни "решения" вие правите точно второто.
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот MENKA » 24 Яну 2015, 21:14

loving_math написа:Сериозно ли, Менка, не правите разлика между скорост в спокойна вода, скорост по течението и такава срещу? Че и в добавка упорствате, че отговорите са верни? Аз лично призовавам детето, пуснало задачите, да не чете постовете ви в темата. Малко му трябва на едно 10- годишно дете да се подведе. И вместо да изпишете вежди, ще избодете очи. Сайтът има за цел да помага на имащите затруднения, а не да ги обърква допълнително. А с подобни "решения" вие правите точно второто.

Задачите са наистина в учебник за 6 клас,лично съм прочела дали е същото условие на задачите,това са и отговорите,коита са дадени.Пък вие си мислете и пишете,каквото искате.Разбира се,не дедето е писало задачите, един от родителите.Така,че ако е сгрешил да пише м 4-ти клас във форума,си е друга бира.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот loving_math » 25 Яну 2015, 01:43

MENKA написа:Задачите са наистина в учебник за 6 клас,лично съм прочела дали е същото условие на задачите,това са и отговорите,коита са дадени.Пък вие си мислете и пишете,каквото искате.Разбира се,не дедето е писало задачите, един от родителите.Така,че ако е сгрешил да пише м 4-ти клас във форума,си е друга бира.

Менка, не зная защо се опитвате да убеждавате останалите, че задачите са от учебник за 6 клас? Това какво променя? Прави ли решенията ви по-правилни? Не. Но като се замисля, чудя се защо не ни кажете кой е този учебник прекрасен за 6 клас, та да се посмеем и ние на "верните" му отговори.

А дали подвеждате четвъртокласник на 10 години, шестокласник на 12 или неразбиращ задачите родител е все едно.
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот Гост » 25 Яну 2015, 16:20

MENKA написа:
loving_math написа:Сериозно ли, Менка, не правите разлика между скорост в спокойна вода, скорост по течението и такава срещу? Че и в добавка упорствате, че отговорите са верни? Аз лично призовавам детето, пуснало задачите, да не чете постовете ви в темата. Малко му трябва на едно 10- годишно дете да се подведе. И вместо да изпишете вежди, ще избодете очи. Сайтът има за цел да помага на имащите затруднения, а не да ги обърква допълнително. А с подобни "решения" вие правите точно второто.

Задачите са наистин са за 6 клас,лично съм прочела дали е същото условие на задачите,това са и отговорите,коитО са дадени.Пък вие си мислете и пишете,каквото искате.Разбира се,не деТето е писало задачите, един от родителите.Така,че ако е сгрешил да пише м 4-ти клас във форума,си е друга бира.

6 клас не е 4 клас.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Яну 2015, 15:12

Аз съм въпросният родител, който не може да реши домашното на дъщеря си. Задачите не са за 6, а за 4 клас - сборник по математика за извънкласна работа за IV клас, издателство "Изкуства", автори Кремена Симеонова, Ивайло Старибратов и Васил Симеонов.
Гост

Мнениеот math10.com » 26 Яну 2015, 18:34

Гост написа:Аз съм въпросният родител, който не може да реши домашното на дъщеря си. Задачите не са за 6, а за 4 клас - сборник по математика за извънкласна работа за IV клас, издателство "Изкуства", автори Кремена Симеонова, Ивайло Старибратов и Васил Симеонов.

Не обръщайте внимание на писанията на "МЕНКА".В задачите от този тип се използва следното:
[tex]V[/tex] - скорост в спокойна вода
[tex]V_t[/tex] - скорост на течението
[tex]V+V_t[/tex] - скорост по течението
[tex]V-V_t[/tex] - скорост срещу течението

Сега по задачите:
задача 1
Лодката се е движила по течението на реката 4 часа със скорост 30км/ч.Значи тя е изминала разстояние 30.4=120км.
Следователно на връщане срещу течението трябва да измине същото това разстояние.Първо намираме скоростта на лодката в спокойна вода:[tex]V=30-V_t=30-3=27km/h[/tex].Сега намираме скоростта на лодката срещу течението:[tex]V-V_t=27-3=24km/h.[/tex].
Изчисляваме времето необходимо да измине 120км. срещу течението със скорост 24км/ч. и получаваме [tex]t=120:24=5[/tex]часа.Значи на лодката са и били необходими 4 часа движейки се по течението, 5 часа движейки се срещу течението и 2 часа почивка , което прави общо 11 часа.Значи лодката се е върнала обратно в 19.00.

задача 2
Парахода пътува 3 часа в спокойна вода със скорост 27км/ч и 4 часа срещу течението на река , което има скорост 3км/ч(влива се в езеро)
Разстоянието ще намерим по формулата [tex]S=V.3+(V-V_t).4=3.27+4(27-3)=81+4.24=81+96=177km.[/tex]

задача 3
Първата лодка изминава 60км. за 3 часа по течението на река.Намираме ,че скоростта и по течението е 60:3=20км/ч.Сега намираме скоростта на лодката в спокойна вода 20-5=15км/ч .По условие двете лодки имат еднаква собствена скорост , следователно скоростта на лодката срещу течението ще е 15-5=10км/ч.Тя трябва да измине разстояние 110-60=50км.Изчисляваме времето за изминаване на това разстояние , че е 50:10=5 часа.Вече може да направим извода , че 1-вата лодка е чакала 5-3=2 часа.

задача 4
По условие ако ученикът плува срещу течението на реката остава неподвижен спрямо брега.Това означава че скоростта на плуване на ученика в спокойна вода е колкото скоростта на течението на реката.Ученикът изминава плувайки по течението на реката 1600м за 25 минути от където намираме скоростта му по течението ,че е 64м в минута.Тъй като скоростта му на плуване в спокойна вода е равно на скоростта на течението то значи че тези скорости са 64:2=32метра в минута.Салът се движи със скоростта на течението и ще измине 4км=4000метра за време 4000:32=125минути

задача 5
[tex](V+V_t).9=198 \Rightarrow V+V_t=22 \Rightarrow V=20km/h[/tex]
[tex]\Rightarrow V-V_t=20-2=18km/h[/tex]
Двата парахода се движат един срещудруг с обща скорост 40км/ч и трябва да изминат до срещата общо 640 км.За това е необходимо време от 640:40=16 часа.
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 17 Яну 2019, 08:37

Гост написа:Аз съм въпросният родител, който не може да реши домашното на дъщеря си. Задачите не са за 6, а за 4 клас - сборник по математика за извънкласна работа за IV клас, издателство "Изкуства", автори Кремена Симеонова, Ивайло Старибратов и Васил Симеонов.

Незнам защо дават такива задачи за 4 клас ,но аз съм 7 клас и не ги разбирам , камо ли 10 годишните деца!
Гост

Мнениеот Гост » 04 Май 2021, 09:08

Катер изминава по течението на река 106 кm за 4h и 118,5 кm срещу течението за 5h.Намерете скоростта на катера в спокойна вода
Гост

Re-моделиране с уравнения

Мнениеот Гост » 04 Май 2021, 17:31

Вана се пълни от два крана .От единия може да се напълни за 30 минути , а от другия за 45 минути .За колко часа двата крана заедно могат да напълнят половината вана
Гост

Мнениеот Гост » 26 Юли 2021, 12:20

Гост написа:1. Лодка се движила 4 часа по течението на една река със скорост 30 км/ч. Ако лодката е тръгнала в 8 ч. сутринта по течението на реката и е почивала общо 2 часа, в колко часа ще се върне на същото място? Скоростта на течението на реката е 3 км/ч.

2. Параход пътувал 3 часа в езеро със скорост 27 км/ч, а след това 4 часа по река, която се влива в езерото. Какво разстояние е изминал, ако скоростта на течението на реката е 3 км/ч.?

3. От две пристанища, разстоянието между които по река е 110км, тръгват едновременно една срещу друга две моторни лодки с еднакви собствени скорости. Лодката, идваща по течението на реката, изминала 60 км за 3 часа и спряла. Колко време е стояла тя, докато до нея достигне лодката, движеща се срещу течението, ако скоростта на течението е 5 км/ч?

4.Ученик преплувал по течението на една река 1600метра за 25 мин. Ако плува срещу течението на реката, той ще остава неподвижен спрямо брега. За колко минути един сал ще измине по тази река разстоянието, равно на 4 км?

5. От две пристанища, разстоянието между които по река е 640км, тръгнали един срещу друг два парахода. Собствените скорости на параходите са еднакви. Скоростта на течението на реката е 2 км/ч. Параходът идващ по течението, за 9 часа изминава 198 км. Сред колко часа ще се срещнат?

зад.[tex]1[/tex]

Нека собствената скорост на лодката е [tex]V_{лодка}[/tex], а скоростта на течението на реката е [tex]V_{река}[/tex].
Лодката на отиване е изминала [tex]30 * 4 = 120[/tex] км.

[tex]30 = V_{река} + V_{лодка}[/tex]
По условие [tex]V_{река} = 3 км/час[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex]

[tex]V_{лодка} = 30 - V_{река} = 30 - 3 = 27 км/часа[/tex]

На връщане лодката се е движила с [tex]V_{лодка} - V_{река} = 27 - 3 = 24 км/час[/tex]

Лодката ще измине това разстояние на връщане за [tex]120 : 24 = 5 часа[/tex].

Лодката ще се върне в [tex]8 + 4 + 2 + 5 = 12 + 7 = 19 часа[/tex].

Това е въпросната първа задача. Според мен е [tex]19[/tex]
Гост

Re: Re-моделиране с уравнения

Мнениеот Гост » 26 Юли 2021, 12:28

Гост написа:Вана се пълни от два крана .От единия може да се напълни за 30 минути , а от другия за 45 минути .За колко часа двата крана заедно могат да напълнят половината вана

Отг. [tex]0,15 часа[/tex]
Гост

Мнениеот Гост » 26 Юли 2021, 12:31

Гост написа:Катер изминава по течението на река 106 кm за 4h и 118,5 кm срещу течението за 5h.Намерете скоростта на катера в спокойна вода

Отг. [tex]24,6[/tex] км
Гост

Мнениеот Гост » 18 Фев 2023, 15:37

Скоростта на лодка в спокойна вода е 10 цяло и 1/2 km/h, а скоросстта на течението на река е 2,1 km/h.Какво разстояние ще измине лодката срещу течението на реката за 20 min?
Гост

Мнениеот ammornil » 19 Фев 2023, 12:16

Не съм сигурен, че задачите могат да се решат само със знания за четвърти клас, защото някои от изчисленията дават дробни резултати.

1. Лодка се движила 4 часа по течението на една река със скорост 30 км/ч. Ако лодката е тръгнала в 8 ч. сутринта по течението на реката и е почивала общо 2 часа, в колко часа ще се върне на същото място? Скоростта на течението на реката е 3 км/ч.
За движението по течението на реката, скоростта на лодката е [tex]30+3=33\>[km/h][/tex], а срещу течението е [tex]30-3=27\>[km/h][/tex].
Пътят, който лодката ще измине по течението на реката за [tex]4\>[h][/tex] със скорост [tex]33\>[km/h][/tex] е [tex]s=4\cdot 33= 132\>[km][/tex]
За да се върне до мястото от където е тръгнала, лодката трябва да измине същия път срещу течението на реката. Път от [tex]132\>[km][/tex] със скорост [tex]27\>[km/h][/tex] ще отнеме време [tex]t=132:27= \cdots[/tex] и тука вече не знам как да го обясня за четвърти клас. Остатъка от решението предлагам в скритата секция по-долу.
Скрит текст: покажи
[tex]t=132:27= 4\frac{8}{9} [h][/tex]
Тогава общото време за движение ще е времето за движение по течението плюс времето на почивките плюс времето за движение срещу течението на реката
[tex]t_{e}=4+2+4\frac{8}{9}=10\frac{8}{9}\>[h][/tex]
[tex]\frac{8}{9}[h]=\frac{8}{9}\cdot 60[min] \approx 53\>[min] \Rightarrow 10\frac{8}{9}\>[h]=10[h]53[min][/tex]
Лодката тръгнала в [tex]10:00[/tex], пътувала [tex]10[h]53[min][/tex], следователно се е върнала на същото място в [tex]20:53[/tex].

###
Да допуснем, че в езерото водата е спокойна и няма вълнения или вътрешни течения, тогава скоростта на парахода в езерото [tex]27\>[km/h][/tex] е скоростта на парахода в спокойна вода.
Щом реката се влива в езерото, значи тя тече към него. Ако параходът пътува по реката тръгвайки откъм езерото, значи се движи по реката срещу течението ѝ. Тогава скоростта на парахода по реката е [tex]27-3=24\>[km/h][/tex]
Пътят на парахода в езерото е [tex]s_{1}=27\cdot 3=81\>[km][/tex], а по реката е [tex]s_{2}=24\cdot 4=96\>[km][/tex]. Общият изминат път от парахода е [tex]s=s_{1}+s_{2}=81+96=177\>[km][/tex]

###
За лодката, която се е движила по реката знаем, че е изминала [tex]60\>[km][/tex] за време[tex]3[h][/tex], следователно можем да пресметнем скоростта скоято се е движила по течените на реката [tex]v_{1}=60\div3=20\>[km/h][/tex].
Като знаем, че скоростта на течението е [tex]5\>[km/h][/tex], можем да определим скоростта на лодката в спокойна вода като [tex]v=20-5=15\>[km/h][/tex]. Това е така наречената "собствена скорост" на лодката и по условие е също собствената скорост на втората лодка.
Скоростта на втората лодка срещу течението на реката е [tex]v_{2}=15-5=10\>[km/h][/tex].
Знаем, че първата лодка е пътувала до мястото на срещата [tex]3h[/tex] и е изминала път [tex]60\>[km][/tex]. Понеже лодките тръгнали едновременно, за времето от [tex]3h[/tex] втората лодка изминала път [tex]s_{2}=10\cdot 3=30\>[km][/tex].
В този момент, разстоянието между лодките е [tex]\Delta s=100-60-30=10\>[km][/tex].
За да измине останалото разстояние втората лодка пътувала време [tex]t=\Delta s \div v_{2}=10 \div 10=1\>[h][/tex]. Това е времето, което първата лодка е чакала за да може втората лодка да достигне мястото на срещата.

###
Тази задача е изключително неудачна за четвърти клас. Отново имаме вземане даване с дроби ако искаме да ползваме [tex][km][/tex] като мярка за път и [tex][h][/tex] за време. За да избегнем това, превръщаме всички мерки за път в [tex]m[/tex], всички мерки за време в [tex]min[/tex]. Освен това се изисква да се познава концепцията за неизвестна величина, за да се определи скоростта на течението и собствената скорост на плаващите.
[tex]4\>[km]=4\cdot 1000\>[m]=4000\>[m][/tex]
Скоростта на ученика по посока на течението е равна на [tex]v_{1}=1600\div 25=64\>[m/min][/tex]. Скоростта на ученика по посока на течението е равна на собствената му скорост плюс тази на течението.
Понеже е казано, че ако плува срещу течението общата скорост ще е нула (няма да се премества спрямо брега), това означава че скоростта на ученика е равна на тази на течението. Следователно, ако сборът им е [tex]64\>[m/min][/tex] то всяка от тях е [tex]64\div 2=32\>[m/min][/tex].
Сал, който се движи със скоростта на течението [tex]32\>[m/min][/tex], ще измине [tex]4000\>[m][/tex] за време [tex]t=4000\div 32=125\>[min][/tex], което е [tex]2[h]05[min][/tex].

###
Подобна на задача 3, но тук никой не спира да чака другия.
Скростта на първия параход по течението на реката е [tex]v_{1}=198\div 9=22\>[km/h][/tex]. Понеже скоростта на течението е [tex]2\>[km/h][/tex], скоростта на параходите в спокойна вода е [tex]v=22-2=20\>[km/h][/tex]. Тогава скоростта на втория параход при движение срещу течението на реката, е [tex]v_{2}=20-2=18\>[km/h][/tex].
Понеже двата парахода се движат постоянно и са тръгнали в един и съш момент, те ще пътуват еднакво време до мястото на срещата. [tex]v_{1}\cdot t + v_{2}\cdot t = s \Leftrightarrow (v_{1}+v_{2})\cdot t = s \Leftrightarrow t=s\div (v_{1}+v_{2})[/tex]
[tex]t=640\div (22+18)=640\div 40=16\>[h][/tex]

Бележки:
Скрит текст: покажи
1) Забележете, че скоростта на тяло по течението на река е равна на скоростта на тялото срещу течението на реката плюс два пъти скоростта на течението.
2) Скорост на тяло в спокойна вода се нарича още собствена скорост.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1751

Следваща

Назад към 4 клас