Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачи за подготовка

Re: Задачи за подготовка

Мнениеот drago » 04 Апр 2015, 12:15

Ами сигурно е така, най-малкото, ако не самите задачи, поне е била ясна тематиката и на школите са наблегнали на тях. Не знам, може би СМГ, американски колеж и ПЧМГ ги подготвят един и същ кръг хора?

math10.com написа:..Нашите деца ги подготвят с типови задачи , на които просто рутинно да стигнем до отговора.Децата отдавна са отвикнали да мислят и ако не се падне подобен тип задача те блокират...

Имам малко по-различно мнение за причината да нямаме успехи на МОМ. Според мен малко ги подготвят с типови задачи, трябва повече, и все с типови задачи. Как според теб се решава една задача на МОМ, в реално време? Те трябва да са машинки и пружинки. Това става с типови задачи. Трябва да имат идеи трябва да имат и рутината да ги реализират. Някой трябва систематично да ги е запознал с целия онзи огромен материал, който се използва. И това не става за месец два. Трябват години. След 7-8-ми клас обаче при нас нещата позавяхват, и то точно защото се изисква висока квалификация и много усилия и труд (за които няма и дост. мотивация) от страна на учителите да ги занимават с всички онези задължителни типови неща от комбинаторика, геометрия, алгебра, функц. у-ния, т.н, т.н.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот math10.com » 04 Апр 2015, 14:11

Без да се обиждаш , но съм на противоположното мнение.Невъзможно е за 3-4 години да научиш в детайли всички дисциплини от елементарната математика(колкото и да е елементарна).Ако даден състезател не може да измисли подход , към проблема въпреки ,че знанията му по дадената дисциплина са ограничени ,то според мен той не е за национален отбор.Преди да тъпчем децата със суха теория е важно да ги научим да мислят.Когато състезателят се научи да мисли , е много по-лесно да възприеме и да си обясни непознатия материал.Дори е възможно да преоткрие непознати за него неща.Ако използваме заучена методика без да влагаме умисъл в проблема , то се ограничаваме единствено в решаването на този проблем, а както знаем на МОМ дават 6 задачи , което означава 6 различни проблема.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот drago » 04 Апр 2015, 14:48

Знаеш ли каква е разликата м/у един много талантлив мислещ ученик, който на МОМ получава honorable mention и един който получава примерно зл. медал с 35т. Разликата е в това, което написах.
Може и да не харесва на някой, но успехи се постигат с много знания. Никой не отрича мисленето, но как според теб ще се научат да мислят? Със съзерцание?! Като им се показва постоянно нови неща и се учат как да ги прилагат. Другото са само празни приказки.
drago
Математик

Мнениеот inveidar » 04 Апр 2015, 14:52

Склонен съм да се съглася на 90 процента с math10.com! Главното е наистина децата да се научат първо да мислят, а това се постига точно с такива задачи, каквито дават в Москва, Санкт Петерсбург, на Всерусийската олимпиада. Другото след това е лесно. Веднъж открило красотата на математиката(което не е просто наизустяване на дадена теория!) детето само може да продължи да се рови в сборници, списания и т.н. Учителят е точно за това, да запали искрата в ученика и той да изпитва сам необходимост от трупане на нови знания, методи и т.н. Не мисля, че учителят трябва да е някакъв гений, който с лекота решава супер трудни задачи от МОМ и други престижни състезания. Не му е това работата, въпреки че ако може това ще му е само плюс.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот inveidar » 04 Апр 2015, 14:55

drago написа:Знаеш ли каква е разликата м/у един много талантлив мислещ ученик, който на МОМ получава honorable mention и един който получава примерно зл. медал с 35т. Разликата е в това, което написах.
Може и да не харесва на някой, но успехи се постигат с много знания. Никой не отрича мисленето, но как според теб ще се научат да мислят? Със съзерцание?! Като им се показва постоянно нови неща и се учат как да ги прилагат. Другото са само празни приказки.

Е, кой е казал със съзерцание?! Нима мислиш, че няма задачи от всяка една област на математиката, които да се представят по подходящ и занимателен начин? Нима трябва веднага да ги забием в дълбоката вода? Драго, ти май си забравил годините когато си бил дете! :D
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот math10.com » 04 Апр 2015, 15:53

drago написа:Знаеш ли каква е разликата м/у един много талантлив мислещ ученик, който на МОМ получава honorable mention и един който получава примерно зл. медал с 35т. Разликата е в това, което написах.

Само ще кажа ,че един много талантлив мислещ човек с лекота приема и заучава материал и той обикновенно не е от групата "honorable mention".В тази група остават децата без особен талант напомпани със суха теория ,която им стига само за толкова.Проблемът е там , че всички поставят криерия талант на задаен план и понякога талантливите остават извън отбора ,за сметка на "читанките" , заучаващи типовете задачи , които в последствие им се дават на определените състезания и контролни за подбор.Ако разгледаш статистиката на МОМ специално за Българския отбор ще забележиш , че преди години редовно имахме участници от 9-ти и 10-ти клас,които определено не са подготвени теоритично колкото по-големите и въпреки това се представяха на едно високо ниво.Ето това е талант и мислене.
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 04 Апр 2015, 16:13

Ако не се лъжа, math10.com е бил състезател на високо ниво и знае нещата отвътре. Аз преди мноооого мноого години също ходех по състезания и участвах в конкурси. И много ме боли от факта, че тогава пак ни биеха от СМГ, защото знаеха теорията за полиномите и други неща, които ние за първи път чувахме. Не че те ги учеха в училище, просто тези, които даваха задачите им водеха част от подготовката.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот drago » 04 Апр 2015, 18:57

math10.com написа:...В тази група остават децата без особен талант напомпани със суха теория ,която им стига само за толкова...

Ами ти така обяви половината български отбор за некадърници. Малко не се ли изхвърляш? И Теренс Тао е имал бронзов медал от МОМ. Айде, и той горе-долу натам отива-в този кюп!!! Абе голЕми професори станахте! Малко смирение, малко скромност... ама не, тоя няма талант, оня- читанка...
math10.com написа:...Проблемът е там , че всички поставят криерия талант на задаен план и понякога талантливите остават извън отбора ,за сметка на "читанките"...

Няма критерий "талант", това няма как да го измериш количествено. Има критерий резултат или в случая "брой получени точки" и той е единствения меродавен навсякъде по света. Знаеш ли в топ 10 страните какво ренде е да отидеш на МОМ. Случва се признати таланти, със златни медали от предишни да не могат да се класират в отбора, щото са се издънили на някоя задача.
Ама айде стига толкова, че взема да ми писва цялото това словоблудство.

П.П. Теренс Тао освен бронзовия, след това има сребърен и златен. Бил е някъде май под 14 години.
drago
Математик

Мнениеот math10.com » 04 Апр 2015, 20:52

drago написа:Ами ти така обяви половината български отбор за некадърници. Малко не се ли изхвърляш? И Теренс Тао е имал бронзов медал от МОМ. Айде, и той горе-долу натам отива-в този кюп!!! Абе голЕми професори станахте! Малко смирение, малко скромност... ама не, тоя няма талант, оня- читанка...

1-во: "бронзов медал" и "honorable mention" са с различни точкови постижения.
2-ро:Действително половината ни национален отбор са некадърници.

drago написа: П.П. Теренс Тао освен бронзовия, след това има сребърен и златен. Бил е някъде май под 14 години.

3-то:Както сам се сещаш на 14 години не е бил перфектно подкован теоритично , ами си е карал на гол талант.Всъщност той на 14 вече е учил в университета , а златния му медал е на 13.Освен това се състезава за Австралия , която никога не е била ТОП страна в математиката.Годината на бронзовия му медал е 1986 когато е на 11 и постижението му е невероятно.Вярно , че има скромният актив от 19 точки, вярно е и че 1-ва задача от същата година се решава с материал за 6-ти клас.Точно там личи таланта,защото на тази възраст знанията са малко.За да решим една трудна задача за 6-ти клас не ни трябват кой знае какви знания.

За сравнение в България ....И ние имаме подобни ученици.
Годината е 1992 едно невръстно момче на ненавършени 15 участва в БОМ 1992г. в Гърция , където печели златен медал.Страхотно представяне на националната олимпиада същата година с актив от 32 точки го класира в разширения отбор на България.Следват няколко контролни след които той е в тройката на България.Ето това е талант..........

Ако погледнем състава на България за IMO 1992 ще забележим липсата на това дете.То липсва и на следващите Балканиади и междунарони олимпиади .Ето това е в България.........

За да Ви спестя ровене в интернет и проверка на казаното става въпрос за Мартин Касабов.
На 21 завършва магистратура по математика в СУ.На 33 години става професор в университета в Саутхямптън , а в момента е професор в Департамента по математика на Университета Корнел в Итака, САЩ.

А защо Мартин не участва нито веднъж в националния ни отбор може да попитате професорите Сава Гроздев и Олег Мушкаров.
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот grav » 04 Апр 2015, 21:41

Много сериозно вземате нещата. Мое мнение е, че състезанията имат за цел да популяризират математиката, да мотивират учениците и да възбудят интерес. Резултатите са маловажни. Даже когато печеленето на медали стане единствената цел не е добре. В крайна сметка какво значение има дали България се класира на трето или на 23-то място, ако много малко ученици избират математиката като специалност в университета?
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот inveidar » 04 Апр 2015, 22:32

grav написа:Много сериозно вземате нещата. Мое мнение е, че състезанията имат за цел да популяризират математиката, да мотивират учениците и да възбудят интерес. Резултатите са маловажни.

И как ще възбудят интерес и ще мотивират ученик, който попада на някаква извънземна за него задача, на която изобщо не може да реагира и после разбира, че 6 човека са я решили? А и защо да не вземаме нещата на сериозно? Нали това ни е работата?
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 04 Апр 2015, 22:50

drago написа:Абе голЕми професори станахте! Малко смирение, малко скромност... ама не, тоя няма талант, оня- читанка...
Ама айде стига толкова, че взема да ми писва цялото това словоблудство.

Не е здравословно да противоречите на Драго. Той е най-гоУемия! :D
Драго, това го казвам в кръга на шегата, но нека все пак да помислим и за посланията към учениците, съдържащи се в нашите изказвания. :D
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 05 Апр 2015, 08:50

inveidar написа:Има доста подобни задачи, но тази е оригинална. Руснаците не пишат като при нас кой е предложил задачата. Щом има име, това е авторът - И. В. Митрофанов.

Хаха, от страницата ‎Журнал "Квант" и его друзья във Фейсбук прочетох това:

Задача Московской олимпиады (авторская формулировка - Вани Митрофанова)

Есть инквизитор и 1000 женщин, часть из них ведьмы. Каждая жен-щина знает, кто ведьма, а кто нет, а инквизитор изначально не знает.Далее происходит следующее: инквизитор задаёт каждой женщине вопрос,на который можно ответить ``да'' и ``нет''. Обычные женщины отвечают честно, а ведьмы могут дать любой ответ. После получения 1000 ответов инквизитор приказывает сжечь одну женщину. Во время аутодафе (казни)становится понятно, была ли она ведьмой. Теперь осталось 999 женщин.Он снова задаёт вопросы, а потом сжигает одну женщину, и так далее. В любой момент он может прекратить процесс. Докажите, что он может сжечь всех ведьм, убив при этом не более одной добропорядочной женщины.

Препоръчвам ви да прочетете коментарите след поста в оригиналната публикация. Голям смях.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ins- » 05 Апр 2015, 10:00

Тук виждам добри математици, които дават ценни идеи, но и спорят понякога без да има смисъл. Според мен, начина е да обедините усилията си и да създадете красиви задачи, които да подтикват хората да се поинтересуват и да ги решат. Това дали една задача е предложена на дадено състезание или не - не я прави по-малко красива. Ако някой е заинтересован да я види и реши - той ще го направи и ще подобри уменията си. Хората не са слепи и могат да видят разликата между това, което вие сте създали и предлаганото по състезанията в случай, че не бъде избрана.
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Мнениеот inveidar » 05 Апр 2015, 13:11

ins- написа:Тук виждам добри математици, които дават ценни идеи, но и спорят понякога без да има смисъл.

В спора се ражда истината! :D
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Zarrie » 05 Апр 2015, 15:55

math10.com написа:Децата отдавна са отвикнали да мислят и ако не се падне подобен тип задача те блокират

math10, явно отдавна не си имал задълбочени наблюдения върху деца, защото това не е вярно в голяма част от общия случай, а е по-скоро частична извадка от цялостната картина. Няма как да очакваш да се развиват, или още повече да стават първи на МОМ, при положение, че в масата от училищата в България практиката е да се гонят статистики и да се покриват нормативи, а не да се търси качество в работата. В моето училище, както и в другите от града, вместо учителите да подхранват интереса на заинтересованите и можещи ученици, те ги оставят, защото вече са покрили много над нужното ниво и започват да "дърпат" назадналите ученици, защото видиш ли ти, няма как : "да пишем ей така тройка на някого","да не може той да реши едно тригонометрично уравнение в 12 клас" и започва е безжалостна борба между ученици и учители, едно надлъгване и т.н.. Вместо учителите да се захванат със здрава работа заедно с учениците, които имат желания и да ги направят истински шампиони и гении те се опитват да дадат на този, който не иска да вземе. Ученици, които демонстративно отказват да обърнат каквото и да е внимание на науката биват провокирани и подтиквани да правят нещо, което очевидно не искат. В моя клас има 24 деца - 3-ма искаме да се занимаваме с математика, но внимание получават тези, които ще ходят на матура, защото за училището е много по-важно да задоволи статистиката и да е в по-напред в класацията по-общ успех, от колкото да свърши истинската си работа - да ни образова. В класа ми има и 4 деца, които имат интерес по история, но вместо да учат по история те учат по география и математика, тъй като математиката име много зле, но има учители, които търсят някакво ниво у тях, *все пак сме профил математика*. Има и деца, които искат да учат медицина, но си скъсват задниците от учене по английски, защото уважаемата колежка завършила шуменския е решили да избива комплекси, като бълва отличници по английски (които преписват разбира се :) ). Докато ценностната ни система е изкривена през призмата на делигирания бюджет, статистиката и егоизма и тъпотата НЯМА да имаме развитие, няма да имаме и бъдеще!
В заключение ще кажа, че не всички учители са такива, както и не всички ученици са ученолюбиви, но мисля, че всеки, който прочете написаното ще ме разбере правилно и ще знае за какво говоря :)
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот drago » 05 Апр 2015, 16:10

inveidar написа:... но нека все пак да помислим и за посланията към учениците, съдържащи се в нашите изказвания. :D

Ето само заради това си заслужава отговора. Моето послание към тях е следото:
Искате ли да имате много добри резултати на мат. състезания и оломпиади? Искате ли да отидете на МОМ и да направите добро представяне? Ако отговора е "НЕ" , то няма какво да четете по-нататък. Просто затворете браузера. Ако отговора обаче е ДА, то трябва да бачкате здраво, както и е абсолютно необходимо вашите учители да имат широк кръгозор и постоянно да ви запознават с всички необходими техники, които се използват. Познавам много брилянтни таланти, които не са постигнали резултати, защото ги е мързяло да се усъвършенстват всеки ден и са разчитали само на таланта си, че ще се сетят на самото състезание.
А на теб драги ми инвейдър ще кажа следното: Задачите (3 и 4-та) на ПМС съвсем не са извънземни. Възможно е на някои ученици да са ги занимавали с подобни, но защо не потърсиш и вината в теб, че ти не си ги занимавал с такива, та чак да им се струват извънземни. Защо винаги някой друг ни пречи!!. Сега ще кажеш: да ама аз откъде да знам какво ще дадат. Ами това е твоя работа- знаеш какви са тенденциите, знаеш кой дава задачите, какви книжки има издадени, какъв афинитет има. Може да ти харесват руските задачи, това е съвсем друг въпрос. Бори се да промениш нещата и когато станеш шеф дирегент на комисията си ги давай.
Това което сега можеш да промениш и което да повлияе рязко на представянето им е да ги научиш на методите на тези "извънземни" задачи, каквито е тенденцията да се дават. И на мен не ми харесват много тенденции, но ако искаш резултати ще правиш и задачи, които не са ти съвсем по стила. Другото е чешене на езици.

ПП. А, относно Тери Тао, повярвайте ми той на 12 е бил абсолютно теоритично "подкован" с всичко що е било необходимо за МОМ. На 14 става студент. Всеки може да направи справка на колко завършва и ... всичко останало. Това е може би най-енциклопедичния (и гениален) жив математик. Занимава се и с преподаване. Има много учебници, монографии.. да не говорим за резултатите му. Освен на огромния му талант това се дължи и на здраво бачкане.
drago
Математик

Мнениеот inveidar » 05 Апр 2015, 17:13

drago написа:А на теб драги ми инвейдър ще кажа следното: Задачите (3 и 4-та) на ЕМС съвсем не са извънземни. Възможно е на някои ученици да са ги занимавали с подобни, но защо не потърсиш и вината в теб, че ти не си ги занимавал с такива, та чак да им се струват извънземни. Защо винаги някой друг ни пречи!!. Сега ще кажеш: да ама аз откъде да знам какво ще дадат. Ами това е твоя работа- знаеш какви са тенденциите, знаеш кой дава задачите, какви книжки има издадени, какъв афинитет има. Може да ти харесват руските задачи, това е съвсем друг въпрос. Бори се да промениш нещата и когато станеш шеф дирегент на комисията си ги давай.
Това което сега можеш да промениш и което да повлияе рязко на представянето им е да ги научиш на методите на тези "извънземни" задачи, каквито е тенденцията да се дават. И на мен не ми харесват много тенденции, но ако искаш резултати ще правиш и задачи, които не са ти съвсем по стила. Другото е чешене на езици.

Драго, не става въпрос за моите ученици. Колкото и да ти е странно, те имат отборно 33 точки, защото се издъниха тотално на първата и втората задача. На тях имат съответно 13 и 12 точки (4 човека), а на третата 8 точки. Причината за това е, че четвъртият ми човек не е ходил на никакви състезания досега и има празноти дори в учебния материал, но просто другите бяха болни, възпрепятствани и т.н. Най-добрият ми ученик е с 14 точки, а не е много по-далече по възможности от останалите. Така реалният ни резултат би бил между 40 и 50 точки, което щеше да ни изстреля на 7-8-мо място преди НПМГ, които победихме на есенния турнир. Друг е въпроса, че моите ученици са твърде несериозни и това, което ги уча аз и други лектори, свързано с извънкласната работа им минава 50 процента покрай ушите. Изключение прави само най-добрият ми. Иначе са с доста големи възможности. Но. Защо трябва аз да формирам мнението си за задачите спрямо представянето на моите ученици?! Мисля си, че на 56 години имам изградена някаква представа за сложност и поднасяне на задачи. Не е това основното, което исках да кажа в началото на преминалото вече в спор събеседване. Проблемът ми е с преписването и подсказването, ако не си разбрал все още. Толкова от мен в тази тема. :(
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот math10.com » 06 Апр 2015, 14:53

Zarrie написа:math10, явно отдавна не си имал задълбочени наблюдения върху деца, защото това не е вярно в голяма част от общия случай, а е по-скоро частична извадка от цялостната картина. Няма как да очакваш да се развиват, или още повече да стават първи на МОМ, при положение, че в масата от училищата в България практиката е да се гонят статистики и да се покриват нормативи, а не да се търси качество в работата.

"Zarrie" въобще не си прав.Имам "задълбочено" наблюдение върху децата в момента.
По повод учителите ще ти кажа , че тяхното задължение е точно да "провокират и подтикват" всички ученици да се занимават с предмета.Работата им в клас е да научат "ВСИЧКИ" на основите на дадения предмет.Състезатели по математика не се изграждат в учебните часове със задължителната програма.За целта си има допълнителни извън-класни занимания.Това ,че в математическа паралелка има само 3-4 деца с интерес към математиката не е добре.Лошото е че вследствие на родителски амбиции и ниско ниво на конкурсни изпити в математически паралелки попадат деца без интерес към математиката.Те биват записвани там заради имиджа на училището.Ето тук е основният проблем.Не търси вината в учителите , които всячески се опитват да си свършат работата.
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 08 Апр 2015, 21:53

math10.com написа:...Не търси вината в учителите , които всячески се опитват да си свършат работата.

Някои се опитват всячески, други въобще, ама въобще не се опитват. Също както и при учениците. Такива глобални обобщения са ала-бала. Има учители, които са гола вода. Както и ученици. Както и във всяка друга професия.
drago
Математик

Мнениеот math10.com » 09 Апр 2015, 15:39

Драго ,
далеч съм от мисълта ,че всички учители а перфектни.Това беше по повод поста на Зари за неговата учителка.Това ,което описва той е точно опит на госпожата му да си свърши работата :)
math10.com
Математиката ми е страст

Предишна

Назад към Състезания за 7, 8 клас