Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Равнобедрен трапец

Равнобедрен трапец

Мнениеот simona_ovcharova » 29 Дек 2018, 23:46

Отново задача, за която не съм сигурна, че мога да реша, но този път ще споделя повече мои идеи. Значи имаме равнобедрен трапец ABCD (AB || CD). Диагоналите му AC и BD са перпендикулярни и се пресичат в точка O. През точка O е построена права l, която пресича бедрата AD и BC съответно в точки P и Q. Докажете, че:
а) P е среда на бедрото AD, ако правата l е перпендикулярна на BC
б) PQ [tex]\bot[/tex] BC, ако точката P е среда на бедрото AD.

Ще споделя какви указания са дали те. За а) докажете, че [tex]\triangle[/tex] AOP и [tex]\triangle[/tex] POD са равнобедрени, а за б) Правоъгълният [tex]\triangle[/tex] AOD се разделя от медианата OP на два равнобедрени триъгълника.

Сега да изложа моето решение, което не знам дали е вярно. Построяваме си една права a, като D [tex]\in[/tex] a, a || AO; [tex]DA_{1 }[/tex] = AO, [tex]DA_{1 }\in a[/tex]; Построяваме си [tex]DA_{1 }AO[/tex] и доказваме, че е успоредник, от което следва, че диагоналите се разполовяват, а пък те се пресичат в точка P и AD е един от диагоналите. Нещото, което ме притеснява е дали другият диагонал ([tex]A_{1 }O[/tex]) лежи на правата l, защото ако не се променя пресечната точка и тя става различна от P и вече доказателството става грешно. Има ли как да установим дали другият диагонал лежи на l?
simona_ovcharova
Нов

Рейтинг: 33

Re: Равнобедрен трапец

Мнениеот ptj » 29 Дек 2018, 23:55

а.)Mедианата в правоъгълен триъгълник е равна на половината хипотенуза (диагоналите на правоъгълника се разполовяват и са равни), т.е. в [tex]\triangle DOA[/tex] е изпълнено : [tex]AP=OP\Rightarrow \angle{PAO}=\angle{POA}=x[/tex].

[tex]\angle{QOB}=180^\circ-\angle{POA}-\angle{AOB}=180^\circ-x-90^\circ)=90^\circ-x[/tex]

[tex]\angle{PAO}=\angle{QBO}=x[/tex] (следва от [tex]\triangle DAC=\triangle CDB[/tex] )

[tex]\angle PQB=\angle OQB=180^\circ-\angle{QOB}-\angle{QBO}=180^\circ-(90^\circ-x)-x=90^\circ[/tex]

б.) записваш всичко от подточка а.) в обратен ред.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот simona_ovcharova » 30 Дек 2018, 00:26

ptj написа:а.)Mедианата в правоъгълен триъгълник е равна на половината хипотенуза (диагоналите на правоъгълника се разполовяват и са равни), т.е. в [tex]\triangle DOA[/tex] е изпълнено : [tex]AP=OP\Rightarrow \angle{PAO}=\angle{POA}=x[/tex].

[tex]\angle{QOB}=180^\circ-\angle{POA}-\angle{AOB}=180^\circ-x-90^\circ)=90^\circ-x[/tex]

[tex]\angle{PAO}=\angle{QBO}=x[/tex] (следва от [tex]\triangle DAC=\triangle CDB[/tex] )

[tex]\angle PQB=\angle OQB=180^\circ-\angle{QOB}-\angle{QBO}=180^\circ-(90^\circ-x)-x=90^\circ[/tex]

Благодаря ти за решението. Можеш ли да ми кажеш дали моето е вярно?
simona_ovcharova
Нов

Мнениеот ptj » 30 Дек 2018, 00:48

[tex]т.P\in AD[/tex] (вътрешна) и не лежи на диагонала [tex]AA_1[/tex], т.е. решението ти е грешно или не си го описала правилно, защото за мен успоредник е [tex]AOA_1D[/tex]...

Обикновено допълнителни построения се правят при намерена вече зависимост(хипотеза) с цел нейното по-лесно доказване.
ptj
Математик

Мнениеот simona_ovcharova » 30 Дек 2018, 13:42

ptj написа:а.)Mедианата в правоъгълен триъгълник е равна на половината хипотенуза (диагоналите на правоъгълника се разполовяват и са равни), т.е. в [tex]\triangle DOA[/tex] е изпълнено : [tex]AP=OP\Rightarrow \angle{PAO}=\angle{POA}=x[/tex].

За кой правоъгълник говориш? Според мен правоъгълник може да се получи в трапеца само ако пуснем двете височини. В равнобедрен трапец диагоналите са равни, но не се разполовяват.
simona_ovcharova
Нов

Мнениеот ptj » 30 Дек 2018, 15:15

Исках да кажа, че двете твърдения са еквивалентни.

Не знам дали в 7-ми клас знаете, че "медианата в правоъгълен триъгълник е равна на [tex]\frac{1}{2}[/tex] от хипотенузата".
Горното твърдение е еквивалентно на " диагоналите на правоъгълника се разполовяват и са равни помежду си".
Може да го знаете по този начин, защото диагонала разделя правоъгълника на два еднакви правоъгълни триъгълника.
ptj
Математик

Мнениеот Петър Евгениев » 30 Дек 2018, 15:57

ptj написа:Исках да кажа, че двете твърдения са еквивалентни.

Не знам дали в 7-ми клас знаете, че "медианата в правоъгълен триъгълник е равна на [tex]\frac{1}{2}[/tex] от хипотенузата".

Знаят!
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Мнениеот simona_ovcharova » 30 Дек 2018, 17:06

ptj написа:Исках да кажа, че двете твърдения са еквивалентни.

Горното твърдение е еквивалентно на " диагоналите на правоъгълника се разполовяват и са равни помежду си".
Може да го знаете по този начин, защото диагонала разделя правоъгълника на два еднакви правоъгълни триъгълника.

Да, знаем твърдението. От това, което ти си написал, аз разбирам, че прилагаш теоремата за медиана в правоъгълен триъгълник в [tex]\triangle AOD[/tex]. Не трябва ли, за да я приложим да знаем, че P е среда на AD? Тоест, че PO е медиана. В случая трябва да докажем точно това т.е. не разбирам как я прилагаш.
simona_ovcharova
Нов

Мнениеот ptj » 30 Дек 2018, 17:14

Извинявам се, написаното е доказателство за подточка [tex]б.)[/tex], а "обратния ред" е за подточка а.)

Може да поставите между отделните редове на доказателството знака [tex]\Leftrightarrow[/tex] (равносилност). Тогава, то ще важи и в двете посоки.

-----------------------------------

Има и друг вариант за решение (смяна на задачата):

Променяте условието на :
равнобедрен трапец [tex]ABCD[/tex], [tex]AB \parallel CD[/tex], [tex]AD=BC[/tex], [tex]AC\cap BD=\{т.O\}[/tex], [tex]AC\bot BD[/tex],
[tex]т.P[/tex] е среда на [tex]AD[/tex], [tex]т.Q\in CD[/tex], [tex]QO\bot BC[/tex].

Иска се да докажете, че точките [tex]P,O,Q[/tex] лежат на една права ([tex]\angle POQ=180^\circ[/tex]).

П.П. Ако ходите на състезания- подобни нетрадиционни прийоми за решение са нещо обичайно.
ptj
Математик

Мнениеот simona_ovcharova » 01 Яну 2019, 17:14

ptj написа:Извинявам се, написаното е доказателство за подточка [tex]б.)[/tex], а "обратния ред" е за подточка а.)

Може да поставите между отделните редове на доказателството знака [tex]\Leftrightarrow[/tex] (равносилност). Тогава, то ще важи и в двете посоки.

-----------------------------------

Има и друг вариант за решение (смяна на задачата):

Променяте условието на :
равнобедрен трапец [tex]ABCD[/tex], [tex]AB \parallel CD[/tex], [tex]AD=BC[/tex], [tex]AC\cap BD=\{т.O\}[/tex], [tex]AC\bot BD[/tex],
[tex]т.P[/tex] е среда на [tex]AD[/tex], [tex]т.Q\in CD[/tex], [tex]QO\bot BC[/tex].

Иска се да докажете, че точките [tex]P,O,Q[/tex] лежат на една права ([tex]\angle POQ=180^\circ[/tex]).

П.П. Ако ходите на състезания- подобни нетрадиционни прийоми за решение са нещо обичайно.

Благодаря! Схванах задачата и ще пробвам и другия вариант, който споменахте.
simona_ovcharova
Нов

Назад към Състезания за 7, 8 клас