Отново задача, за която не съм сигурна, че мога да реша, но този път ще споделя повече мои идеи. Значи имаме равнобедрен трапец ABCD (AB || CD). Диагоналите му AC и BD са перпендикулярни и се пресичат в точка O. През точка O е построена права l, която пресича бедрата AD и BC съответно в точки P и Q. Докажете, че:
а) P е среда на бедрото AD, ако правата l е перпендикулярна на BC
б) PQ [tex]\bot[/tex] BC, ако точката P е среда на бедрото AD.
Ще споделя какви указания са дали те. За а) докажете, че [tex]\triangle[/tex] AOP и [tex]\triangle[/tex] POD са равнобедрени, а за б) Правоъгълният [tex]\triangle[/tex] AOD се разделя от медианата OP на два равнобедрени триъгълника.
Сега да изложа моето решение, което не знам дали е вярно. Построяваме си една права a, като D [tex]\in[/tex] a, a || AO; [tex]DA_{1 }[/tex] = AO, [tex]DA_{1 }\in a[/tex]; Построяваме си [tex]DA_{1 }AO[/tex] и доказваме, че е успоредник, от което следва, че диагоналите се разполовяват, а пък те се пресичат в точка P и AD е един от диагоналите. Нещото, което ме притеснява е дали другият диагонал ([tex]A_{1 }O[/tex]) лежи на правата l, защото ако не се променя пресечната точка и тя става различна от P и вече доказателството става грешно. Има ли как да установим дали другият диагонал лежи на l?

Меню