Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Взаимно положение на две окръжности

Взаимно положение на две окръжности

Мнениеот simona_ovcharova » 19 Яну 2019, 21:02

Здравейте! Имам още една задача, която от доста време не мога да опиша. Знам как се решава (поне така мисля), но не мога да опиша. Абе като цяло нито мога да реша, нито да опиша.

Споделям условието и качвам чертеж.
Дадена е отсечка OA = R. Окръжностите k1(O; R) и k2(A; R) се пресичат в точките M и N, а централата им ги пресича съответно в точките P и Q.
а) Докажете, че ANOM и MPNQ са ромбове.
б) Намерете ъглите на AMN, MOQ, PQN.
geogebra3.png
geogebra3.png (234.78 KiB) Прегледано 689 пъти

Не знам как да описвам правилно задачите си. За тази започнах по следния начин, но винаги имам чувството, че пропускам нещо и после госпожата ще ми се кара, че не съм го описала правилно.
OM=ON=AN=AM=R=OA (M,N лежат нa k1 и k2)
=> OMAN - ромб (четириъгълник, на който всички страни са равни, е ромб)
След това какво трябва да разгледам и как да продължа?

П.С. Не знам толкова ли съм тъпа и нелогична! От 1, 2 седмици се старая адски много, пиша си домашните и решавам някои допълнителни задачи, и пак не се досещам за доста неща.
simona_ovcharova
Нов

Рейтинг: 33

Re: Взаимно положение на две окръжности

Мнениеот 123a » 20 Яну 2019, 00:00

Триъгълник AON е равностранен, откъдето следва че ъгъл ANM e 30[tex]^\circ[/tex]. А триъгълник AMN e равнобедрен, откъдето следва,че ъгъл AMN e също 30 градуса. Триъгълник AMO e също равностранен( еднакви с AON), което показва, че ъгъл MOQ e 60. Понеже ъгъл OAN e 60 => ъгъл NAQ e 120( съседни ъгли) и триъгълник NAQ e равнобедрен(бедрата му са радиуси) => ъгъл PQN e 30.
123a
Напреднал

Рейтинг: 297

Назад към Състезания за 7, 8 клас