Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Четириъгълник, описан около окръжност

Четириъгълник, описан около окръжност

Мнениеот simona_ovcharova » 15 Май 2019, 19:24

Здравейте, ще съм много благодарна, ако някой ми каже как да си направя чертежа, защото се изнервям и не мога нито него да направя като хората, нито да реша задачата.

Окръжност пресича страните на четириъгълник и отсича от тях равни хорди. Докажете, че в този четириъгълник може да се впише окръжност.

Благодаря предварително!
simona_ovcharova
Нов

Рейтинг: 33

Re: Четириъгълник, описан около окръжност

Мнениеот peyo » 15 Май 2019, 20:16

Да разгледаме направо N-ъгълник на който всяка от страните му отсичат равни хорди в окръжност с център О.

Тогава разстоянията от центъра на тази окръжност O до всяка от хордите ще бъде еднакво r, защото ще бъдат височини на еднакви триъгълници образувани от 3-те точки, 2-та края на хордата и О.

Така търсената вписана окръжност е такава с център О и радиус r.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот S.B. » 15 Май 2019, 21:53

Без заглавие (68).png
Без заглавие (68).png (286.29 KiB) Прегледано 865 пъти

Разделяте окръжността на равни дъги ( в случая съм разделила на 12)Може и на повече,но отсечките стават съвсем малки и не е прегледно.Избирате си 8 точки,такива ,че да образуват 4 равни хорди.През всеки две от точките,които образуват хорда, построявате права.Правите са секущи за окръжността и се пресичат извън нея в 4 точки,които са върховете на четриъгълника.
Точките,които съм избрала са [tex]M , M_{1 } ; N,N_{1 } ; P,P_{1 } ; QQ_{1 }[/tex]
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот S.B. » 16 Май 2019, 06:32

Без заглавие (69).png
Без заглавие (69).png (388.17 KiB) Прегледано 854 пъти

Ето Ви още един чертеж.Със $R = OP$ съм означила радиуса на съществуващата окръжност,а със $r = OT$ на "бъдещата" (вписана) окръжност.
Не само,че не е изнервящо,но е лесно и приятно!Стига само да се досетиш как да разделиш окръжността на $n$ на брой равни дъги които после да комбинираш и построиш равни хорди. :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот simona_ovcharova » 18 Май 2019, 14:05

Благодаря на всички за отговорите!
simona_ovcharova
Нов

Рейтинг: 33

Назад към Състезания за 7, 8 клас