- Без заглавие (14).png (364.05 KiB) Прегледано 677 пъти
simona_ovcharova написа:В $\triangle ABC$ ($\angle C=90^\circ$) е построена височината $CH$ ($H \in AB$). Ъглополовящите на ъглите $\angle CAB$ и $\angle BCH$ се пресичат в точка $M$, а ъглополовящите на $\angle ABC$ и $\angle ACH$ се пресичат в точка $N$. Ако $BC=16$ и $AC=12$, намерете дължината на отсечката, свързваща средите на отсечките $AN$ и $BM$.
..... като си мисля, че дължината на $NM$ ще излезе от доказателството, че е успоредна на $AB$ (което още не знам как става

).
Правилно си мислиш,но аз ще използвам свой чертеж за това доказателство

[tex]\angle BAC = \angle HCB = \alpha \Rightarrow \angle MAC = \frac{\alpha}{2},\angle ACM = 90^\circ - \frac{\alpha}{2} \Rightarrow \angle AMC = 90^\circ[/tex]
(Помисли си защо [tex]\angle BAC = \angle HCB[/tex] - лесно е!)
$\triangle AMM_{1 } \cong \triangle AMC$ (2-ри признак)
$\Rightarrow MM_{1 } = MC \Rightarrow M$ е среда на $M_{1 }C$
Аналогично:
[tex]\angle ABC = \angle ACH = \beta \Rightarrow \angle NBC = \frac{\beta}{2}, \angle NCB = 90^\circ - \frac{\beta}{2} \Rightarrow \angle CNB = 90^\circ[/tex]
[tex]\triangle N_{1 }BN \cong \triangle NCB[/tex] (2-ри признак) $\Rightarrow NN_{1 } = NC \Rightarrow N$ е среда на $N_{1 }C$
Получи се: $N$ е среда на $N_{1 }C$ , $M$ е среда на $M_{1 }C \Rightarrow NM$ е средна отсечка за $\triangle N_{1 }M_{1 }C \Rightarrow NM||N_{1 }M_{1 }$ , а тогава и $NM || AB$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика