- ttt3`.png (100.88 KiB) Прегледано 566 пъти
Нека [tex]H\in AB ; CH\bot AB[/tex] е петата на височината към хипотенузата , а [tex]M[/tex] е средата на хипотенузата.
[tex]CM=AM=BM[/tex] по теорема свойство (медианата към хипотенузата в правоъгълен триъгълник е равна на половината от хипотенузата)
[tex]\triangle CHM[/tex] е правоъгълен с ъгъл [tex]30^\circ[/tex] и по теорема свойство (катет срещу ъгъл [tex]30^\circ[/tex] в правоъгълен триъгълник е равен на половината от хипотенузата) [tex]\Rightarrow CH=\frac{1}{2}CM[/tex]
[tex]\Rightarrow CH=\frac{1}{4}AB[/tex]
Ето решението на основната задача , което между другото го има в учебника по математика за 7-ми клас.
А към drago все пак сме в раздел 7-8 клас , така че който иска да не са му отрязани крилата нека да решава задачите в другите раздели.
Аз мисля , че форума е създаден за да помага по някакъв начин на учениците , та дори само с прочитане на някакво решение или заучаане на някоя идея.Решавайки задачите с произволен материал биха отнели тази полза на по-малките ученици.Не съм тук да се надскачам с някого , а да споделя някои интересни задачи , който съм срещал някъде или съм създал.Влизането в подобни полемики само ме разочарова и ме кара да спра да се занимавам, но на кой ли му пука.....