Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Равнобедрен триъгълник с материал за 8-ми клас

Равнобедрен триъгълник с материал за 8-ми клас

Мнениеот ins- » 05 Дек 2020, 22:49

Да се докаже, че ако в триъгълник [tex]ABC[/tex] съществува вътрешна точка [tex]P[/tex] такава, че [tex]\angle PAB=10^\circ[/tex], [tex]\angle PBA=20^\circ[/tex], [tex]\angle PCA=30^\circ[/tex], [tex]\angle PAC=40^\circ[/tex], то триъгълникът [tex]ABC[/tex] е равнобедрен.
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Равнобедрен триъгълник с материал за 8-ми клас

Мнениеот Гост » 06 Дек 2020, 00:02

опа, за другата задача беше това
Гост

Мнениеот Гост » 06 Дек 2020, 01:13

това ми изглежда като задача, създадена за синусова теорема-50,50,80 ли трябва да се получи?
Гост

Мнениеот ins- » 06 Дек 2020, 13:16

Задачата може да се реши по поне 5 начина. Като бях ученик успях да я реша със синусова и косинусова теорема. Видях наскоро пуснати много задачи, решени с материал за 7-ми и 8-ми клас и затова реших да я споделя.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот math10.com » 06 Дек 2020, 20:53

ttt4.png
ttt4.png (46.88 KiB) Прегледано 562 пъти

Нека разгледаме основната задача от 7-ми клас:
"Ако [tex]AO[/tex] и [tex]BO[/tex] са ъглополовящи в [tex]\triangle ABC[/tex] с ъгли [tex]\angle BAC=\alpha ; \angle ABC=\beta ; \angle BCA=\gamma[/tex] , то [tex]\angle AOB=90+\frac{\gamma}{2}[/tex]"
Ще използвам обратното твърдение:
T1:Ако точка [tex]O[/tex] е вътрешна точка за [tex]\triangle ABC[/tex] и е от ъглополовящата на [tex]\angle ACB[/tex] на [tex]\triangle ABC[/tex] с ъгли [tex]\angle BAC=\alpha ; \angle ABC=\beta ; \angle BCA=\gamma[/tex] и [tex]\angle AOB=90+\frac{\gamma}{2}[/tex] , то [tex]BO[/tex] и [tex]CO[/tex] са също ъглополовящи.

Сега към задачата:
Нека [tex]D\in CP ; \angle DAP=\angle BAP=10^\circ[/tex]
[tex]\angle APB=180^\circ-(10^\circ+20^\circ) =150^\circ ; \angle APC=180^\circ-(40^\circ+30^\circ) =110^\circ \Rightarrow \angle BPC=360^\circ- (150^\circ+110^\circ)=100^\circ[/tex]
От [tex]T1 \Rightarrow \angle ABP=\angle DBP=20^\circ \Rightarrow \angle ADB=180^\circ-(40^\circ+20^\circ) =120^\circ[/tex]
[tex]\triangle ADC[/tex] е равнобедрен [tex]\angle CAD=\angle ACD=30^\circ \Rightarrow \angle ADC=180^\circ-(30^\circ+30^\circ) =120^\circ ; AD=CD[/tex]
[tex]\triangle ADB \cong \triangle CDB[/tex] по 1-ви признак ([tex]AD=CD ; \angle ADB=\angle ADC=120^\circ ;DB-[/tex] е обща)
[tex]\Rightarrow AB=BC[/tex] като СЕЕТ

Остана единствено да докажем [tex]T1[/tex] , което ще оставим за упражнение на участниците във форума

Скрит текст: покажи
Доказва се с допускане на противното.Избираме точка [tex]O_1 \in CO[/tex] да е пресечната точка на ъглополовящите и доказваме , че [tex]O_1[/tex] и [tex]O[/tex] съвпадат.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот ins- » 06 Дек 2020, 21:25

Много добро решение!

Пресечната точка на ъглополовящите е център на вписаната окръжност. Обратната задача (Т1) може да се докаже като се ползва ГМТ на точки от които отсечка се вижда под даден ъгъл и, че от центърът на вписаната окръжност страна на триъгълник се вижда под 90+x/2. Заради това сложих ограничение да се реши задачата с материал за 8-ми клас.

Ако трябва да съм честен, сигурно никога нямаше да измисля подобно решение, но се зачетох и ми станаха интересни различни идеи.

За статистиката - това е задача от олимпиада на САЩ (USAMO) - 1996 г. и една от първите (ако не и първата), публикувани в AoPS. Ето и линк с още решения: https://artofproblemsolving.com/community/c6h2p2
Аватар
ins-
Математик

Назад към Състезания за 7, 8 клас