от Hephaestus » 28 Фев 2022, 23:56
Доколкото мога да извлека от условието, точките [tex]N[/tex] и [tex]Q[/tex] се явяват медицентрове съответно в [tex]\triangle AHC[/tex] и [tex]\triangle BHC[/tex]. Откъдето следва, че [tex]AN[/tex] и [tex]BQ[/tex] са медиани към обща страна [tex]CH[/tex], т.е. точката [tex]D[/tex] лежи на височината [tex]CH[/tex] и я разполовява. Дотук добре. Остава да се намери [tex]DK[/tex]. Аз обаче не виждам как дължината на отсечката, свързваща средата на височината със средата на хипотенузата, да бъде еднозначно определена от дължината на хипотенузата.
Ще дам няколко примера:
[tex]AB = 18, AC = 6, BC = 12\sqrt{2} \Rightarrow DK = \sqrt{57} \approx 7,55[/tex]
[tex]AB = 18, AC = BC = 9 \sqrt{2} \Rightarrow DK = 4,5[/tex]
[tex]AB = 18, AC = 8\sqrt{2}, BC = 14 \Rightarrow DK = \frac{ \sqrt{1857} }{9} \approx 4,79[/tex]
Построенията в условието могат да бъдат направени и за трите примерни правоъгълни триъгълника с хипотенуза [tex]18[/tex], които съм посочил. Кой момент в условието би ми позволил да изключа два от тези триъгълника (или пък и трите)? Може би аз разсъждавам грешно или пък пропускам нещо, ще се радвам да видя и други мнения.