Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Остроъгълен триъгълник и три височини

Остроъгълен триъгълник и три височини

Мнениеот Гост » 15 Юни 2024, 16:22

В остроъгълния триъгълник $ABC$ с височини $AA_{1}$, $BB_{1}$ и $CC_{1}$ отсечките $AA_{1}$ и $CC_{1}$ се пресичат в т.$N$. През нея е построена права, успоредна на $AC$, която пресича $AA_{1}$ и $AB$ съответно в точките $M$ и $P$. Да се докаже, че $MP = MN$.

Пробвах с окръжности около четириъгълници. Знам, че височините са ъглополовящи на ъглите в [tex]\triangle ABC[/tex]. Означих два от ъглите с [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex] и почнах да изразявам всичко. Опитах се да докажа, че може да се опише окръжност около $MNA_{1}C_{1}$ (съответно като сборът им на двата противоположни ъгъла да е равен на 180), за да получа едни два важни ъгъла, но не успях. Иначе основната ми идея е да докажа, че [tex]\triangle PMC_{1}[/tex] и [tex]\triangle C_{1}MN[/tex] са равнобедрени триъгълници и от там да излезе директно, че $C_{1}M = MP = MN$.
Гост

Re: Остроъгълен триъгълник и три височини

Мнениеот Гост » 15 Юни 2024, 22:24

Гост написа:В остроъгълния триъгълник $ABC$ с височини $AA_{1}$, $BB_{1}$ и $CC_{1}$ отсечките [tex]AA_{1}[/tex] и $CC_{1}$ се пресичат в т.$N$. През нея е построена права, успоредна на $AC$, която пресича $AA_{1}$ и $AB$ съответно в точките $M$ и $P$. Да се докаже, че $MP = MN$.

Пробвах с окръжности около четириъгълници. Знам, че височините са ъглополовящи на ъглите в [tex]\triangle ABC[/tex]. Означих два от ъглите с [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex] и почнах да изразявам всичко. Опитах се да докажа, че може да се опише окръжност около $MNA_{1}C_{1}$ (съответно като сборът им на двата противоположни ъгъла да е равен на 180), за да получа едни два важни ъгъла, но не успях. Иначе основната ми идея е да докажа, че [tex]\triangle PMC_{1}[/tex] и [tex]\triangle C_{1}MN[/tex] са равнобедрени триъгълници и от там да излезе директно, че $C_{1}M = MP = MN$.

Нещо не е наред в условието.На червеното според мен трябва да е [tex]A_1B_1[/tex]
Гост

Мнениеот Гост » 15 Юни 2024, 22:36

Гост написа:
Гост написа:В остроъгълния триъгълник $ABC$ с височини $AA_{1}$, $BB_{1}$ и $CC_{1}$ отсечките [tex]AA_{1}[/tex] и $CC_{1}$ се пресичат в т.$N$. През нея е построена права, успоредна на $AC$, която пресича $AA_{1}$ и $AB$ съответно в точките $M$ и $P$. Да се докаже, че $MP = MN$.

Нещо не е наред в условието.На червеното според мен трябва да е [tex]A_1B_1[/tex]

Да, имате право. Да се чете $A_{1}B_{1}$ вместо $AA_{1}$
Гост

Мнениеот Гост » 16 Юни 2024, 12:29

Остроъгълен триъгълник-page-001.jpg
Остроъгълен триъгълник-page-001.jpg (232.5 KiB) Прегледано 719 пъти
Гост

Мнениеот Гост » 16 Юни 2024, 20:30

Oще едно решение-page-001.jpg
Oще едно решение-page-001.jpg (156.18 KiB) Прегледано 693 пъти
Гост