ins- написа:Задачата по-сложна ли е от: "В триъгълник ABC медианата през върха А и ъглополовящата през върха B са перпендикулярни и се пресичат в точка P. Да се определи в какво отношение P дели ъглополовящата." ?
Относно тази задачка тя е сравнително сложна за 7 ми клас.Просто 7мо класниците трябва да се сетят за част от материала за 8 ми клас и да го докажат.Имам предвид формулата [tex]\frac{AL}{AB}=\frac{CL}{BC}[/tex]
Ето и доказателството:
Построяваме височини от точка L към АВ и АС.Нека петите им са съответно [tex]H_1[/tex] и [tex]H_2[/tex]
Разглеждаме [tex]\triangle BLH_1[/tex] еднакъв на [tex]\triangle BLH_2[/tex] по 2ри признак
1.<[tex]BH_1L[/tex]=<[tex]BH_2L[/tex]=90
2.<[tex]LBH_1[/tex]=<[tex]LBH_2[/tex] (LB - ъглополовяща)
3. LB - обща
=>[tex]LH_1=LH_2[/tex] като съответни елементи в еднакви триъгълници.
Нека [tex]h_b[/tex] е височината през върха В.
[tex]S\triangle ALB=\frac{AL.h_b}{2}=\frac{AB.LH_1}{2}[/tex]
[tex]S\triangle CLB=\frac{CL.h_b}{2}=\frac{BC.LH_2}{2}[/tex]
=>[tex]\frac{S\triangle ALB}{S\triangle CLB}=\frac{AL.h_b}{2}:\frac{CL.h_b}{2}=\frac{AB.LH_1}{2}:\frac{BC.LH_2}{2}[/tex]
=>[tex]\frac{AL}{CL}=\frac{AB}{BC}[/tex] => [tex]\frac{AL}{AB}=\frac{CL}{BC}[/tex]
И за да не останат читателите на форума в неведение ето на кратко решение и на тази задача.
Нека медианата през А е АМ и ъглополовящата през В е BL.
<АРВ=90 по условие , ВР ъглополовяща =>[tex]\triangle ABM[/tex] е равнобедрен => [tex]AB=BM=x[/tex]
=>[tex]BC=2BM=2x[/tex]
Използваме формулата за ъглополовяща [tex]\frac{AL}{AB}=\frac{CL}{BC}[/tex] => [tex]\frac{AL}{x}=\frac{CL}{2x}[/tex] => [tex]AL=\frac{CL}{2}[/tex]
Нека [tex]S\triangle ABC=S[/tex]
[tex]AM[/tex] е медиана => [tex]S\triangle ABM=\frac{S}{2}[/tex]
[tex]AL=\frac{AC}{3}[/tex] => [tex]S\triangle ALB=\frac{1}{3}S[/tex]
[tex]S\triangle LCM=\frac{2}{3}S\triangle AMC=\frac{1}{3}S[/tex]
[tex]S\triangle ALM=\frac{1}{3}S\triangle AMC=\frac{1}{6}S[/tex]
[tex]S\triangle ALP=\frac{1}{2}S\triangle ALM=\frac{1}{12}S[/tex]
[tex]S\triangle APB=\frac{1}{2}S\triangle ABM=\frac{1}{4}S[/tex]
=>[tex]\frac{LP}{BP}=\frac{S\triangle ALP}{S\triangle ABP}=\frac{1}{12} : \frac{1}{4}=\frac{1}{3}[/tex]