pipi langstrump написа:[tex]\frac{1}{n\log(n+2)}[/tex] става ли?
Аха..., явно има интерес към задачата. Още малко анализ.
Ти ми даваш една намаляваща редица [tex]a_n[/tex] от положителни числа с разходяща сума. Аз мога да намалям някои от членовете на редицата, като я оставям пак намаляваща и с разходяща сума и така че да получа редица, която е [tex]o(\frac{1}{n})[/tex].
Намаляващата редицата [tex]a_n[/tex] може на много места(даже за безброй много [tex]n[/tex]) да е много малка, примерно по-малка oт [tex]2^{-n}[/tex] , a за безброй много [tex]n[/tex] да е страшно много пъти по голяма от [tex]\frac{1}{n}[/tex] (примерно да да бъде [tex]\frac{1}{\log n}[/tex]). На първите места мога да оставя редицата същата, а там, където е с порядъци по-голяма от [tex]\frac{1}{n}[/tex] , трябва да я дялкам много за да стане [tex]o(\frac{1}{n})[/tex] и то така, че да я оставям намаляваща. Проблемът е, че при това толкова много дялкане мога да получа вече редица със сходяща сума.
Ако отговорът на а) е "ДА" , то като ми дадеш една редица [tex]a_n[/tex], аз трябва да посоча някаква конструкция, че да получа съответната [tex]b_n[/tex].
Ako отговорът е "НЕ", то трябва да ми посочиш някаква критична редица [tex]a_n[/tex], че както и да дялкам, така че редицата да стане [tex]o(\frac{1}{n})[/tex], винаги ще получавам редица със сходяща сума.
Е, хайде, стига повече коментари, че реших половината задача!