Здравейте
Аз съм нов във форума и ще ме извините ако наруша някое правило при постване на тема. Спешно ми трябва помощ с решението на 2 задачи от Комбинаториката. Благодаря предварително на хората, които се отзоват на моя помощ.
Ето и задачите:
Задача 1: а) При едновременно хвърляне на два зара. пресметнете:
1) Вероятността да се падне пет и пет
2) Вероятността да се падне чифт, т.е. две еднакви числа.
3) Вероятността да не се падне чифт, т.е. двете числа да са различни.
б) Явявайки се на изпит, студент е научил 18 от 24 въпроса от конспекта. Намерете вероятността да отговори на два, зададени му по случаен начин въпроси от конспекта.
в) Двама души стрелят по мишена независимо един от друг. Вероятността за попадение на мишената при единичен изстрел на първия е 0, 5, а на втория 0, 7. Да се намери вероятността поне един от двамата да улучи мишената.
Задача 2: Дадени са 15 съда. Първата група от тях се състои от 5 съда и всеки от тях поотделно съдържа по 13 бели и 7 черни топки. Втората група е от 7 съда и всеки от тях поотделно съдържа по 8 бели и 5 черни топки. Третата група, съдове е от 3 съда и всеки от тях поотделно съдържа по 11 бели и 7 черни топки. От един случайно избран съд изваждаме топка.
Пресметнете:
1) Каква е вероятността топката да е бяла?
2) При условие, че сме извадили бяла топка, каква е вероятността тя да е извадена от първата група съдове?

Меню