Мисля, че е доста нужно @admin трябва да сложи едно лепкаво, с това как се използва LaTeX и как и къде да се търсят отговорите на често задаваните въпроси.
Тъй като вече този въпрос е задаван за енти-път, предпочитам да ти дам насока отколкото просто да ти напиша домашното.
Предполагам, че си се пробвала да напишеш това:
$f(x)=\frac{x+2.5}{x^2-4x}$
Първата ти стъпка и може би най-важната -
Нарисувай си графикатаИма много места къде можеш да го направиш за по-малко от 20-30 секунди:
http://www.desmos.com/calculatorhttps://www.geogebra.org/classicЕто как изглежда функцията:

- Screenshot_11.png (20.8 KiB) Прегледано 2026 пъти
Ето какво съм написал:

- Screenshot_12.png (10.04 KiB) Прегледано 2026 пъти
а)
Определете поведението й в краищата на дефиниционните интервали и асимптотите й.Какво е дефиниционно множество/интервал?
Дефиниционното множество/интервал е множеството/интервал от реални стойности за които функцията е дефинирана (тоест $f($нещо си$) =$ друго нещо си, където тия нещица са някви нормални числа, като $1, 7 \frac{5}{9}, e, \pi, \sqrt{11}$, а не $+\infty, -\infty, undefined$.
Как изглеждат тези "ненормални стойности спрямо функцията"?
$\frac{1}{0}, ln(0)$ да два примера, и може би най-важните за запомняне. Още от 6-7ми клас знаем, че всяка дроб която има 0 в знаменателя е равна на "безкрайност". На графиката (като нашата горе) представлява функцията растяща или намаляваща почти вертикално, без да прекосяват определена вертикална линия. Тази линия е вертикална асимптота.
В нашата функция нямаме логаритми, но със сигурност имаме дроб. Добре щом става интересно когато знаменателя е нула, нека да намерим кога е нула:
$x^2-4x=0$
$x(x-4)=0$
Квадратно уравнение, с два корена - $0,4$ - това ни казва,
че само и единствено за тези стойности ($0,4$) дробта има знаменател нула и само тогава имаме асимптота.
За да отговорим на подточката, връщаме се към дефиниционния интервал - за всички стойности, освен $0,4$ е дефинирана и има някакви съвсем овикновени числени стойности. А за тези две специфични изключения, за тях знаем, че са позицията на нашите вертикални асимптоти.
Има няколко начина да се запише интервалът:
$(x<0)\cup(0<x<4)\cup(x>4)$
$x \in (-\infty, 0)\cup(0, 4)\cup(4, \infty)$
И още няколко други.
б) намерете интервалите на монотонност и локалните й екстремуми
Монотонност на една функция - дали само расте или само намаля, на графиката представлява диагонал само на горе или само надолу.
Интервали на монотонност - интервалите на $x$ за които $f(x)$ е монотонна.
За това просто поглеждаш графиката и вече знаеш отговора.
Локални Екстремуми - точките които са най-малката или най голямата стойност на $f(x)$ в сравнение с тези които са в локалното обкражение. Също така при тези точки наклона е нула следователно производната е нула.
От там нататък вече трябва да можеш да довършиш сама.
Интересно ми е колко мнения могат да бъдат спестени ако хората протсто си четат учебниците.