Виж си теоремата за минаване от НДКА към ДКА. Там е обяснен целия алгоритъм.

Не знам кой ви води упражненията и лекциите но последния автомат определено не ми харесва. Тези минавания от едно състояние в друго с празна дума [tex](\epsilon)[/tex] са ми меко казано странни...
По принцип ако езика рзпознава празната дума, само тогава трябва да има стрелка от начално към крайно състояние през епсилон.
Колкото до задачите -няма нишо сложно. Четеш последевателно символите на думите от езика, а когато ти трябва цикъл връщаш стрелка към съответнто състояние. Т.е. едно завъртане на цикъла да съответсва на последователност от стрелки през състояния посредством последователността от букви в него.
Опитай първо с елементарни конструкции, после с обединение на автомати.
Накрая може да използваш теоремата за построяване на допълнение на даден език до пълното множество (стига да стигнеш до там).
П.П. Потърси в сайта на ФМИ-Пловдив за лекции по дискретна математика. Автор- за предпочитане професор дмн Степан Костадинов или доцент Христо Кискинов.
Още нещо - не се опитвай да правиш директно ДКА. Първо си прави НДКА, а само когато съответната задача го изисква ползвай теоремата за минаваме от НДКА към ДКА.
Например за първата задача езика ти е : [tex]\{1\{0,1\}^*00\}\cup\{0\}[/tex] (понеже 0 се дели на 4). Предполагам за него можеш да построиш НДКА. После чрез вече спомената теорема да го докараш до ДКА.