Имам въпрос от теория на графите:
Някой знае ли каква е минималната сложност на намерените до момента алгоритми за намиране на хамилтонов цикъл в граф с минимално тегло (сума на обходените ребра)?
ptj написа:Имам въпрос от теория на графите:
Някой знае ли каква е минималната сложност на намерените до момента алгоритми за намиране на хамилтонов цикъл в граф с минимално тегло (сума на обходените ребра)?
peyo написа:ptj написа:Имам въпрос от теория на графите:
Изглежда говорим за TSP проблема. Не съм чул някой да е успял да избегне експоненциално решение. Моя search към днешна дата казва:
In summary, the choice of the "best" algorithm for TSP depends on specific requirements:
Exact Solution Needed: Concorde TSP Solver is the premier choice, albeit with significant computational demands. $O(2^n⋅n^2)$
Approximate Solution with Performance Guarantee: Christofides' Algorithm and its variants offer provable bounds on solution quality.
High-Quality Heuristic Solution: Lin-Kernighan and Ant Colony Optimization provide effective heuristics, especially for large instances where exact methods are impractical.
Също така изглежда някои хора работят по прилагането на quantum computer алгоритми и съм доста сигурен, че ще чуем нещо в близките години.
peyo написа:ptj написа:Имам въпрос от теория на графите:
Изглежда говорим за TSP проблема. Не съм чул някой да е успял да избегне експоненциално решение. Моя search към днешна дата казва:
In summary, the choice of the "best" algorithm for TSP depends on specific requirements:
Exact Solution Needed: Concorde TSP Solver is the premier choice, albeit with significant computational demands. $O(2^n⋅n^2)$
Approximate Solution with Performance Guarantee: Christofides' Algorithm and its variants offer provable bounds on solution quality.
High-Quality Heuristic Solution: Lin-Kernighan and Ant Colony Optimization provide effective heuristics, especially for large instances where exact methods are impractical.
Също така изглежда някои хора работят по прилагането на quantum computer алгоритми и съм доста сигурен, че ще чуем нещо в близките години.
ptj написа:peyo написа:Изглежда говорим за TSP проблема. Не съм чул някой да е успял да избегне експоненциално решение. Моя search към днешна дата казва:
Благоодаря!
Имам втори въпрос свързан със съмненията ми в корекността на резултатa $O(2^n⋅n^2)$.
По принцип за всяка една задача съществува алгоритъм на пълно изчерпване съответстващ на множеството от всички нейни възможни резултати, т.е. пълното множество за нея.
Примерно за задачата [tex]A[/tex] съответното пълно множество може да го означим с [tex][A][/tex].
Някой знае ли за съществуването на долна оценка на бързодействието на алгоритмите, решаващи задачата [tex]А[/tex], на база стойността на [tex][A][/tex] (при ограничена памет).
Conclusion: Big O Complexity of Concorde: Worst-Case Time Complexity: $O(k^n)$ where $k>1$, indicating exponential growth.
Exact Value of k: The base k is not fixed and depends on the specifics of the algorithm's implementation and the problem instance.
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]