Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

3 компактни множества в пространството

3 компактни множества в пространството

Мнениеот Baronov » 25 Фев 2011, 07:51

Дадени са 3 компактни множества в тримерното пространство. Да се докаже, че съществува равнина, която разделя всяко едно от тях на 2 подмножества с равен обем (Лебегова мярка).
Baronov
Фен на форума

Рейтинг: 9

Re: 3 компактни множества в пространството

Мнениеот drago » 26 Фев 2011, 09:06

Не виждам защо е изискването за компактност, освен, че малко опростява нещата чисто технически !?
Готина задача!
Може да се раздели на 2 етапа.
1. Същото твуърдение, но когато 3-те множества са елементарни- състоят се примерно от краен брой паралелепипеди.
2. Ако твърдението в т.1 е доказано, преминаване към общия случай.

Да ги почнем отзад напред. Т.2 е чисто техническо упражнение, нищо повече. За т.1 - хмм тук е идейната част на задачата!!
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот mkmarinov » 27 Фев 2011, 23:08

Един въпрос: това еквивалентно ли е на (по-точно, съдържа ли в себе си) стереометричната задача "Дадени са три тела в пространството. Да се докаже, че съществува равнина, която разполовява обемите и на трите" ?
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот Baronov » 28 Фев 2011, 01:54

mkmarinov написа:Един въпрос: това еквивалентно ли е на (по-точно, съдържа ли в себе си) стереометричната задача "Дадени са три тела в пространството. Да се докаже, че съществува равнина, която разполовява обемите и на трите" ?

Струва ми се, че задачата за която говориш е частен случай. Какво точно означава тяло в пространството?
Baronov
Фен на форума

Рейтинг: 9

Мнениеот grav » 23 Юли 2011, 00:11

Равнина разделя дадено компактно множество на две части с равни обеми тогава и само тогава когато минава през центъра на масата му. За три множества трябва да минава през центровете на всяко от телата. Три точки в пространството определят равнина, и то единствена.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот mkmarinov » 23 Юли 2011, 12:09

grav написа:Равнина разделя дадено компактно множество на две части с равни обеми тогава и само тогава когато минава през центъра на масата му.

За това не съм сигурен.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот grav » 23 Юли 2011, 16:57

mkmarinov написа:
grav написа:Равнина разделя дадено компактно множество на две части с равни обеми тогава и само тогава когато минава през центъра на масата му.

За това не съм сигурен.

При равномерна плътност, маса и обем са едно и също понятие. Ако равнина минава през масовия център, но разделя тялото на две части с различен обем, тогава частите ще имат различна маса. Което ще противоречи на предположението, че равнината минава през масовия център.
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот mkmarinov » 23 Юли 2011, 23:56

Това не е вярно. Не всяка равнина, минаваща през центъра на масите, разделя тялото на две равномасови/равнообемни тела.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот grav » 24 Юли 2011, 00:47

mkmarinov написа:Това не е вярно. Не всяка равнина, минаваща през центъра на масите, разделя тялото на две равномасови/равнообемни тела.

Dobre, sigurno si prav, no kaji zashto.
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот mkmarinov » 24 Юли 2011, 13:55

Представи си правилна триъгълна призма (тоблерон). Ясно е, че центъра на масите лежи на отсечката, съединяваща медицентровете на двете основи. Ако вземем произволна равнина, минаваща през тази отсечка, то тя минава и през центъра на тежестта. Ясно е, че отношението, на което тази равнина разделя обема на тялото, е същото, като отношението, на което разделя лицето на основата (височината остава същата). Ако я вземем успоредна на едната страна, тя разделя лицето на триъгълника 3:1 (Талес), следователно разделя и обема на тоблерона в отношение 3:1.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот grav » 24 Юли 2011, 17:07

Hm, da prav si. Podvel sum se, i to elementarno. Razpredelenieto na masata/obema shte e razlichno. Tova koeto shte e ednakvo za dvete chasti e momenta.
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 20 Окт 2013, 18:51

The "ham sandwich theorem". Следва от теоремата на Борсук-Улам. Изискването за компактност е излишно. Достатъчно е трите множества да са измерими (по Лебег), с крайна мярка.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ham_sandwich_theorem
drago
Математик

Рейтинг: 517

Назад към Висша математика