Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача за едно прасе

Задача за едно прасе

Мнениеот vel.angelov » 26 Апр 2011, 21:48

Имаме стая с основа квадрат със страна А.В единия ъгъл на стаята има прасе ,което се движи със скорост [tex]v_{1}[/tex] праволинейно към изхода.Диагонално на вратата стои касапин който се движи със скорост [tex]v_{2}=2v_{1}[/tex] към прасето.Ще успее ли касапина да заколи прасето в стаята?Къде?
Прикачени файлове
prase.jpg
prase.jpg (13.36 KiB) Прегледано 824 пъти
vel.angelov
Нов

Рейтинг: 2

Re: Задача за едно прасе

Мнениеот martosss » 27 Апр 2011, 09:07

би трябвало някъде в [tex]\frac{A}{\sqrt{3}}[/tex], след като прасето е тръгнало :)
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Мнениеот vel.angelov » 27 Апр 2011, 22:12

И аз получавам толкова но по много мъчен начин...ако имаш време напиши някакво решение
vel.angelov
Нов

Мнениеот strangerforever » 27 Апр 2011, 22:55

vel.angelov написа:И аз получавам толкова но по много мъчен начин...ако имаш време напиши някакво решение

Нека u е пътят на прасето, a v - на касапина.

Единият върви по диагонал, другият - праволинейно => пътищата им все някъде (дори и извън квадрата) ще се пресекат.

Ако се срещат в точка H, а квадратът е ABCD, свързваме H с A. BH = u. AH = v. AB = A.

[tex]\frac{u}{V_1} = \frac{v}{2V_1} <=> 2u = v[/tex]

Питагор за получения триъгълник:

[tex]4u^2 = u^2 + A^2[/tex]
[tex]u = \frac{A}{\sqrt{3}}[/tex]

Понеже [tex]\frac{A}{\sqrt{3}} < A[/tex], те ще се срещнат вътре в квадрата.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот vel.angelov » 27 Апр 2011, 23:21

Това е така,но не е ли малко странно-човека не се движи по права линия!А въпреки това като отговор получаваме толкова колкото ако се движи по права
vel.angelov
Нов

Мнениеот mkmarinov » 27 Апр 2011, 23:36

Ето едно възможно решение:
http://vbox7.com/play:f1079020
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот strangerforever » 27 Апр 2011, 23:47

vel.angelov написа:Това е така,но не е ли малко странно-човека не се движи по права линия!А въпреки това като отговор получаваме толкова колкото ако се движи по права

Естествено, че се движи по права линия. Тук говорим за хипотетични ситуации, в които той би предвидил и тръгнал към правилната точка, за да не губи време, естестевено, че може да се върти повече време или да заобикаля и да не успее да стигне прасето, в такива задачи се смята, че и двамата "участници" правят възможно най-правилните действия и при такива - отговорът е такъв.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Мнениеот mkmarinov » 28 Апр 2011, 12:56

strangerforever, в условието е споменато, че прасето се движи към изхода, а човекът - към прасето. Т.е. траекториите им са определени. Прасето се движи по права линия, човекът - предполагам по парабола.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот strangerforever » 28 Апр 2011, 18:24

mkmarinov написа:strangerforever, в условието е споменато, че прасето се движи към изхода, а човекът - към прасето. Т.е. траекториите им са определени. Прасето се движи по права линия, човекът - предполагам по парабола.

Тогава е нерешима задачата, не можем да знаем траекторията на човека, той може да тръгне към прасето и по едно време да завие, може по друго, може по парабола да се движи, може пък съвсем произволно да се движи, може и да има решение, но за мен ако така приемаме условието, е нерешима.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Мнениеот mkmarinov » 28 Апр 2011, 18:30

Във всеки един момент от време човекът се движи към прасето (моментната му скорост е насочена към прасето, големината й е постоянна и дадена). Траекторията е напълно определена.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот vel.angelov » 28 Апр 2011, 18:35

Решима е!Касапина не е тръгнал на разходка,той упорито бяга след прасето и във всеки момент тича към него.Предполагам че с някакво ДУ може и да стане задачата.
vel.angelov
Нов

Мнениеот pipi langstrump » 28 Апр 2011, 20:23

Ами аз получих едно ОДУ; ако не съм сбъркал някъде, мисля че е вярно. Нека оста, по която тича прасето да е x, а оста на човека - y. Тогава траекторията на човека получих, че би трябвало да е графиката на функцията, удовлетворяваща уравнението:

[tex]f'(x)= \frac{2f(x)}{2x - \sqrt{(a - f(x))^2 + x^2} }[/tex]
и граничното условие f(0) = a

а - разстоянието от човека до прасето в началото.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Назад към Висша математика