Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Уравнение от шеста степен

Моля да не публикувате интеграли тук, а 2 теми по-надолу

Уравнение от шеста степен

Мнениеот Гост » 19 Ное 2012, 23:07

Можете ли да ми помогнете с решаването на това уравнение от шеста степен, дори незнам как да започна:
5x^6 - 48x^5 + 37x^4 + x^3 -12x^2 + x +1 = 0 .
Гост

Re: Уравнение от шеста степен

Мнениеот math_noob » 20 Ное 2012, 11:19

дава само отговори но не ми показва как да го реша, а на мен това ми трябва
math_noob
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ganka simeonova » 20 Ное 2012, 12:45

Гост написа:Можете ли да ми помогнете с решаването на това уравнение от шеста степен, дори незнам как да започна:
5x^6 - 48x^5 + 37x^4 + x^3 -12x^2 + x +1 = 0 .

По какъв повод решаваш това уравнение? Просто като уравнение или се е получило като следствие от нещо друго. Ако е така, напиши оригиналната задача.
ganka simeonova

Мнениеот Гост » 20 Ное 2012, 13:23

Търсиш рационални нули на полинома със схемата на Хорнер, понеже полиномът ти е с цели коефициенти. Ако полиномът в уравнението беше с рационални коефициенти, които не са цели числа, то задачата за намиране на рационалните нули на изходния полином се свежда до задача за намиране на рационалните нули на полином с цели коефициенти, като приведеш под общ знаменател. Рационалните нули на един полином с цели коефициенти, ако въобще ги има, са такива, че числителите им са делители на свободния член, а знаменателите са делители на старшия коефициент. Ако един полином е от степен по-висока от 4 и няма рационални нули, или поне един от коефициентите е реално число, което не е рационално, то, изобщо казано, няма алгоритъм по който може да намериш корените му.
Гост

Мнениеот math_noob » 20 Ное 2012, 17:42

Уравнението е просто задача, да се реши уравнението, мисля че трябва да се ползва метода на неопределените коефициенти, но това е само мое предположение
math_noob
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Матрици, Алгебра