Имам една интересна задачка, която ме измъчва, защото не мога да намеря начин, по който да я реша. Ето я и нея:
Да се намерят уравненията на страните на триъгълник ABC, ако един негов връх е точката A(-4, -5), а правите [tex]h_{1 }: 5x + 3y - 4 = 0[/tex] и [tex]h_{2 }: 3x + 8y + 13 = 0[/tex] са две височини в триъгълника.
Не знам дали вървя по правилния път, но намерих уравнението на AC - според условието за перпендикулярност [tex]k_{1 }.k_{2 } = -1[/tex], Където [tex]k_{1 }[/tex] и [tex]k_{2 }[/tex] са ъглови коефициенти. Ако задам [tex]h_{1 }[/tex] да е от върха A Към страната BC (тоест това да е правата BK), а [tex]h_{2 }[/tex] да е от върха B към страната AC (а това да е правата AH ), то тогава [tex]k_{AC } = -\frac{1}{k_{BK }}[/tex]. За [tex]k_{BK }[/tex] взимам 5 и 3 от уравнението за [tex]h_{1 }[/tex]. Тогава [tex]k_{AC } = - \frac{1}{-\frac{5}{3}} = \frac{3}{5}[/tex]. Тогава за правата [tex]AC: y - y_{0} = k(x - x_{0}) \Rightarrow AC: y + 5 = \frac{3}{5}(x + 4) \Rightarrow AC: 5y - 3x + 13 = 0[/tex].
И толкова, не знам как да я продължа, а дори и не знам дали вървя по правилния път... Ще съм благодарна, ако някой може да ми помогне.

Меню