Ето извадка от таблици на строителя
• пясък в сухо насипно състояние - [tex]1440 кг / м^{3}[/tex]
• сух и уплътнен пясък (уплътнен кварцов) - [tex]1680 кг / м^{3}[/tex]
• мокър пясък - [tex]1920 кг / м^{3}[/tex];
• мокър и уплътнен пясък (уплътнен) - [tex]2545 кг / м^{3}[/tex]
През лятото ми се наложи да работя с два кубика пясък. Височината на купчината, която ми изтърси самосвалът, бе към 1,20 метра. Мястото, което покри пясъкът бе с диаметър около 2,50 метра - близо два пъти повече от височината на купчината. Сметнах обема така: [tex]V=\frac{\pi h^3}{3} \,\ м^3[/tex]
Тази формула може да се използва само когато пясъкът е токущо насипан (изсипан). И за сух и за мокър пясък ъгълът при върха на купчината е към 90 градуса. Височината е равна на радиуса на получения пясъчен конус.
По формулата получих [tex]\approx 1, 81 м^3[/tex]
Попитах шофьора мерил ли е, колко тежи пясъка. Той каза "не", но добави, че кошът обикновено събира към [tex]3[/tex] тона и половина.
Не ми се стори камионът да е препълнен,
но като умножих получените кубометри [tex]1,81[/tex] по очакваната плътност на мокър пясък [tex]1,9 т/ м^3[/tex] ( виж таблицата горе), приех сделката за честна - понеже се получи [tex]3,439[/tex] тона.
Ето снимки с купчини пясък.

- Купчина пясък dash естествен наклон.png (349.84 KiB) Прегледано 1657 пъти
Този пясък не е прясно насипан, въздействал му е вятър, слягал е под собственото си тегло, има и температурни въздействия. Формулата не може да се приложи. На дясната снимка, поради вибрации и люлеене при движението на шлепа е настъпило уплътняване, слягане на пясъка и формулата също ще даде изкривен резултат.

- влажен пясък почти 90 градуса.png (242.85 KiB) Прегледано 1657 пъти
Формулата може да се приложи, пясъкът е прясно насипан с лента.

- Купчина пясък.png (137.12 KiB) Прегледано 1657 пъти
Друга купчина прясно насипан пясък. Формулата също може да се приложи.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.