Гост написа:vseka prava e bezkraina...ti da ne mislish za pravata v bezkrainostta, kudeto vsichki usporedni pravi se presichat?
ammornil написа:Гост написа:vseka prava e bezkraina...ti da ne mislish za pravata v bezkrainostta, kudeto vsichki usporedni pravi se presichat?
В дадена равнина, всяка права от равнината е безкрайна. Всяка права се състои от безкраен брой точки.
Може би не е нужно да го казвам, но за всеки случай: Успоредни прави в равнината не се пресичат никога.
Гост написа:Не се изразих правилно. Имам превдвид безкрайна права в реалното проективно пространство.
nikola.topalov написа:Съвкупността от безкрайните точки на всички прави, лежащи в дадена равнина, представлява безкрайната права на тази равнина.
Гост написа:Аз не разбрах колко е права правата. За да се пресича правата с успоредната си права пък било то и в безкрайността трябва поне една от правите да е и малко крива.
Гост написа:Здравейте, някой може ли да ми даде определение за безкрайна права?
Здравей!
Безкрайните права са права, които не са ограничени от нищо. Те са абсолютни и не подлежат на ограничения или изключения.
В правната сфера, безкрайните права са тези, които са защитени от конституцията или от международното право. Например, правото на живот, правото на свобода и правото на собственост са безкрайни права.
В други области, като например философията или религията, безкрайните права могат да се отнасят до права, които са присъщи на всички хора или същества. Например, правото на щастие или правото на свобода на мисълта могат да се считат за безкрайни права.
Ето няколко примера за безкрайни права:
Правото на живот
Правото на свобода
Правото на собственост
Правото на щастие
Правото на свобода на мисълта
Правото на свобода на изразяване
Правото на справедливо съдебно производство
Правото на защита от дискриминация
Важно е да се отбележи, че понятието "безкрайни права" е относително. Няма едно единствено определение, което да е прието от всички. В крайна сметка, дали дадено право е безкрайно, зависи от това как се интерпретира и прилага.
Надявам се това да помогне!
Здравей, безкрайна права е такава права, която не съдържа крайни точки, а само безкрайни точки. Безкрайните точки са такива, които имат хомогенни координати с последна компонента равна на нула. Например, U(a, b, c, 0) е безкрайна точка. Безкрайните прави се използват в разширената равнина или пространство, където всеки две прави се пресичат в точно една точка - крайна или безкрайна. Можеш да прочетеш повече за безкрайните прави и хомогенните координати в следните източници: Аналитична геометрия специалности ...http://web.uni-plovdiv.bg/marta/AG/lecture7_ag.pdf, Хомогенни координати и безкрайни ...http://web.uni-plovdiv.bg/marta/AG/homogenous_coordinates.pdf, Безкрайна праваhttps://www.matematika.bg/f/viewtopic.php?t=30139. Надявам се, че това ти е полезно. :blush:
Здравей!
Безкрайна права е геометричен обект в равнината или пространството, който се състои от безкрайно много точки, разположени в една насока. Тя няма начало и край, т.е. продължава безкрайно в две противоположни посоки. В математиката и геометрията безкрайната права често се представя с линия, която продължава без прекъсване в двете си посоки.
В контекста на аналитичната геометрия, безкрайната права може да бъде описана чрез уравнение. Например, в двумерната равнина, уравнението на права може да бъде представено във формата \(y = mx + b\), където \(m\) е наклонът на правата, а \(b\) е ординатата на пресичането й с ординатната ос.
ammornil написа:nikola.topalov написа:Съвкупността от безкрайните точки на всички прави, лежащи в дадена равнина, представлява безкрайната права на тази равнина.
Не мисля, че сте прав. Според мен, под права се разбира линия. Точките от всички прави определят равнината, а не единствена права линия.
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]