Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Частна производна от втори ред на сложна функция

Частна производна от втори ред на сложна функция

Мнениеот Martin Nikovski » 10 Юни 2012, 20:56

Бих искал да Ви попитам за формулата за пресмятане на частна производна от втори ред на сложна функция на [tex]n[/tex] променливи. Когато ми се налага да реша конкретна задача, го правя без проблем, но чисто теоретичната формула не намирам никъде (нито на български, нито на английски, нито на руски...). Ето какви са моите разсъждения:
Ако [tex]f[/tex] е функция на [tex]n[/tex] променливи ([tex]x_1,x_2,...,x_n[/tex]) и всяка от тях ([tex]x_k[/tex]) е функция на [tex]m[/tex] променливи ([tex]t_1,t_2,...,t_m[/tex]), при което съществуват частните производни [tex]\frac{df}{dx_k},\frac{d^2f}{dx_ldx_k},\frac{dx_k}{dt_i},\frac{d^2x_k}{dt_jdt_i}[/tex] за всяко [tex]k,l=1,2,...,n[/tex] и [tex]i,j=1,2,...,m[/tex].
Тогава [tex]f[/tex] е функция на [tex]t_1,t_2,...,t_m[/tex] и са в сила формулите:

[tex]\fbox{\frac{df}{dt_i}=\sum_{k=1}^{n } \frac{df}{dx_k}\frac{dx_k}{dt_i}}[/tex] за всяко [tex]i=1,2,...,m[/tex]

[tex]\fbox{\frac{d^2f}{dt_jdt_i}=\sum_{k=1}^{n } \left[\sum_{l=1}^{n } \frac{d^2f}{dx_ldx_k}\frac{dx_l}{dt_i}\frac{dx_k}{dt_i}+\frac{df}{dx_k}\frac{d^2x_k}{dt_jdt_i}\right]}[/tex] за всяко [tex]i,j=1,2,...,m[/tex]

Ще Ви бъда много благодарен, ако ми кажете верни ли са тези разсъждения, а ако не са - как да ги поправя... :) А ще Ви бъда още по-благодарен, ако можете да намерите линк на тази тема... Благодаря!
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Re: Частна производна от втори ред на сложна функция

Мнениеот Martin Nikovski » 11 Юни 2012, 15:56

Благодаря МНОГО! ;)
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот Гост » 11 Дек 2014, 16:56

Какви са частните производни на функцията '' е на степен х/у'' ?
Гост

Мнениеот Гост » 11 Дек 2014, 16:58

Първите и вторите производни
Гост

Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...