Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Подмяна на еднозначните функции

Подмяна на еднозначните функции

Мнениеот rincewind » 21 Авг 2012, 08:00

Здравейте,

Случи през семестъра да задам един въпрос, но така и не получих задоволителен отговор, а именно:
Няма ли да е по-добре ако в математиката заменим всички еднозначни функции с многозначни такива? Къде ще се счупи математиката ако го направим?
Искам това, защото така няма да имаме проблеми с недефинираност на функция и нещата изобщо стават по универсални. ( или поне на мене така им се струва : ) ) Примерно:
f(x) = sqrt(x), f: R -> R

f(4) = {2, -2}
f(-5) = {}

Въпросът ми може да се формулира и така: Какво е предимството на еднозначните функции пред многозначните?
rincewind
Нов

Рейтинг: 1

Re: Подмяна на еднозначните функции

Мнениеот mkmarinov » 21 Авг 2012, 08:40

Защото това не е функция. Ако ти е по-удобно да ползваш релации (възможно е в някои случаи да е така) - ползвай.

Функциите са по-удобни за изчисление - ако ползвме модела на изчисление с релации, все едно ползваме недетерминирани автомати, които за момента са неудобни за физическо конструиране.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Re: Подмяна на еднозначните функции

Мнениеот rincewind » 21 Авг 2012, 20:17

Благодаря : )

А знаеш ли от къде мога да прочета повече за това, или поне какво да напиша в търсачката, за да видя материал по темата?

Обяснението го разбирам и ти си прав - интересно ми е да видя дали някой е работил сериозно над идеята за тази подмяна. ( въпреки посочените недостатъци )
rincewind
Нов

Рейтинг: 1

Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...