Гост написа:Ами че то тази константа, за която толкова настоявате, че била елементарно решение, само за да дефинирате самата редица, на която тя е граница, трябва да се знае какво е логаритъм, което минава през експонента и един куп теореми за функции, така че в общи линии пак се опираме на апарат, с който не разполагаме ако стоим само на редици.
Гост написа:Личи си, че добре разбираш какво е експонента и логаритъм, хехе. Това изчерпи темата.
pipi langstrump написа:Гост написа:Личи си, че добре разбираш какво е експонента и логаритъм, хехе. Това изчерпи темата.
Ми айде кажи какво е експонента и логаритъм, да не забравиш и купа с теореми, дето го сънуваш.
Нещо май не ми става ясно на кое казваш степенна функция, на x^a или на a^x?Гост1 написа:За продължението. Ами ако една функция е равномерно непрекъсната над краен затворен интервал на рационалните числа, тя може да бъде продължена над реалните в непрекъсната функция. Така може да се дефинира степенна функция. Разбира се трябва първо да сме я дефинирали при рационалните числа, което е нормално.
Гост написа:Много ми е интересно да видим разписано тук доказателството на основното свойство на експонентата в комплексния случай, чрез дефиницията, която ти и първия гост цитирате, също и за логаритъма, също и непрекъснатостта на двете функции. Между другото и това, че двете са взаимно обратни, също ще е интересно да видим как доказвате на тази база.
mkmarinov написа:На тази теорема, че всяка непрекъсната над рационалните числа функция, има единствено непрекъснато продължение над реалните, ми е инересно да ѝ видя доказателството - и колко "елементарно" ще е то.
mkmarinov написа:Май не знаеш какво е просто! Това че едно нещо се ползва наготово и недоказано в училище не го прави "по-просто" от формално взетият материал. А решение без анализ съм сигурен, че не съществува, ако такова търсиш.
Точна дефиниция на експонента и логаритъм за реални числа в учебник за 10 клас не съм виждал - най-близкото е: нека [tex]a_n, b_n[/tex] са съответно рационални приближения с остатък и недостиг на реалното число [tex]x[/tex]. Тогава [tex]e^x[/tex] е общата граница на редиците [tex]e^{a_n},e^{b_n}[/tex]. Която съществува по теоремата на Кантор.
На тази теорема, че всяка непрекъсната над рационалните числа функция, има единствено непрекъснато продължение над реалните, ми е инересно да ѝ видя доказателството - и колко "елементарно" ще е то.
pipi langstrump написа:
то това си следва от дефиницията [tex]e^x \equiv e^{\lim x_n} \,:= \lim e^{x_n}[/tex] и от свойствата на границите, а логаритъма по дефиниция е обратната на е^x.
Ако имаш предвед чрез дефинициите на гост1, ще трябва да видя дали имам батерии на фотоапарата да ти снимам от сборника, където са доказани тия неща. Там функциите lim(1+x/n)^n и lim n(sqrt^n(x) - 1) са означени Е(x) и L(x); после се доказва, че имат всички основни свойства, които имат експонентата и логаритъма и накрая се доказва, че Е(x) = exp(x) и L(x) = ln x
Гост написа:Да, само дето какво е exp(x) и ln(x) изобщо не е ясно. Отговорът "Ми знаем ги от училище." не е адекватен. Обратно, всички тия неща биха могли да служат за дефиниция за експонента и логаритъм, но това е доста изсмукан от пръстите подход, който върви само в много частен случай. Това е остарял подход, deprecated, ако мога така да се изразя.
Иначе определено нямам предвид да ми снимаш страници от сборника на Проданов, по-скоро идеята беше да се обясни идеологически, но както се вижда, май е безсмислено, особено предвид отговора който даваш, от който личи, че изобщо даже не си разбрал и въпроса.
grav написа:mkmarinov написа:На тази теорема, че всяка непрекъсната над рационалните числа функция, има единствено непрекъснато продължение над реалните, ми е инересно да ѝ видя доказателството - и колко "елементарно" ще е то.
На мен пък ми е интересно да видя дефиниция на "функция непрекъсната над рационалните числа"!
pipi langstrump написа:
Сега виждам, че си питал за комплексния случай, което изобщо не ми е ясно защо го намесваш.
Един съвет - ако искаш да ти се отговаря ясно и точно, задавай ясни точни и кратки въпроси, защо никой не обича да чете чаршафи.
Гост написа:Много ми е интересно да видим разписано тук доказателството на основното свойство на експонентата в комплексния случай, чрез дефиницията, която ти и първия гост цитирате, също и за логаритъма, също и непрекъснатостта на двете функции. Между другото и това, че двете са взаимно обратни, също ще е интересно да видим как доказвате на тази база.
Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...
Регистрирани потребители: Google [Bot]