Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Носител на функция

Носител на функция

Мнениеот Spook » 20 Дек 2012, 17:19

Някой дали е чувал да има такова животно на български "носител на функция"(предупреждавам че може да се подвизава и под друго име)?

Така го нарекох от името на това свойство на функцията от руски - носитель функции, и англ -support of a function. Доколкото разбирам е множеството от точки където функцията не е нула. Ще ми се (ищах ми е :mrgreen: ) да разбера дали аджеба вярно съм разбрал и как наистина се казва на нашенски.
от кратунка кратунка от маймунка маймунка
Spook
Нов

Рейтинг: 0

Re: Носител на функция

Мнениеот ammornil » 20 Дек 2012, 17:43

Точно така се нарича: "носител на функция". В някой случаи елементите на носителя са не просто различни от нула, а дори единствено положителни.
Като цяло [tex]supp(f(x))[/tex] се нарича такова подмножество от Областта на изменение на f(x), където функцията не приема нулеви стойности.
В практиката съм го срещал в Теория на потенциалите във физиката. Нямам спомен как точно се определя.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1776

Мнениеот Spook » 20 Дек 2012, 17:50

А, мерси!
от кратунка кратунка от маймунка маймунка
Spook
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот grav » 20 Дек 2012, 17:52

И аз потвърждавам, че точно така се нарича на български. По някога това е затворената обвика на точките в които функцията не е нула.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...