Докажете, че [tex]sup(A.B)=sup(A).sup(B)[/tex].
Нека разгледаме само случая, в който [tex]sup(A)[/tex] и [tex]sup(B)[/tex] са положителни.
Тогава е , ясно, че в [tex]A[/tex] и в [tex]B[/tex] ще има положителни елементи, защото, ако допуснем противното, тогава 0-та ще е една по-малка горна граница, което противоречи на разглеждания случай.
Ясно е, че [tex]x.y<=sup(A.B)[/tex] , а от друга страна[tex]x.y<=supA.supB[/tex] .Тогава ==> че [tex]sup(A.B) <=sup(A).sup(B)[/tex] , тъй като [tex]sup(A.B)[/tex] е точна долна граница.Ако допуснем, че [tex]sup(A.B) <sup(A).sup(B)[/tex], тогава съществуват такива числа [tex]E_{1}[/tex] и [tex]E_{2}[/tex], такива, че
[tex]sup(A.B)=(sup(A)-E_{1})(sup(B)-E_{2})[/tex], тогава трябва [tex]x.y <= (sup(A)-E_{1})(sup(B)-E_{2})[/tex], което няма да е изпълнено за всички x и y ==> противоречие, че [tex]sup(A.B) <sup(A).sup(B) ==>sup(A.B) =sup(A).sup(B)[/tex].
Обаче, това, че [tex]sup(A.B)=(sup(A)-E_{1})(sup(B)-E_{2})[/tex] ми се струва някак си нестрого.По-скоро, че или му трябва някакво доказателство или ми трябва някакво друго по-строго доказателство.Ще се радвам, ако дадете мнение дали е вярно това доказателство и/или евентуално друго доказателство.
Надявам се, че съм пуснал задачата в правилния раздел.

Меню