Та значи студент съм първа година във ВИНС - Варна и утре имам контролно по анализ...Работата е там, че си нямам и на идея за какво става въпрос... Имам справочник, но незнам как да го използвам. :/ (Тъжно нали... ) Ако може малко някой да ми помогне да разбера за какво става въпрос и какво да търся в справочника ще е много добре. Eто и задачите (примерни)
1) Дефиниционното множетсво намираме като засечем дефиниционните множетсва на всички участващи функции. в тази задача участват [tex]\frac{e}{\sqrt{\pi -x^2}}[/tex], която не е дефинирана когато знаменателят е 0 или подкоренната величана е отрицателна. значи искаме подкорената величана да е положителна. значи [tex]\pi - x^2 >0[/tex] е нужно. другата функция [tex]\ln{|x|}[/tex] е дефинирана когато [tex]|x| > 0[/tex], което винаги е вярно с изключение на [tex]x=0[/tex]. окончателно: ДМ: [tex]\pi - x^2 >0 \cap x \ne 0[/tex]
Последна промяна martin123456 на 08 Апр 2010, 16:16, променена общо 2 пъти
има таблични производни. но има и така наречените сложни функции, намирането на производната на които не става директно с табличните. твоиоте функции са такива
А да те питам нещо за 4-та... значи п/cos^2пx го разбрах... ,но защо на знаменателя се слага 3 пред скобите и отива отгоре и откъде се взима двойката в знаменател? Също така и степента 2/3 от къде е и защо 3(2x-4)^2/3 е 0? Също така и COS^2пx * 2 = 1 ???