Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Намиране на НГС и НМС

Намиране на НГС и НМС

Мнениеот Гост » 07 Юни 2014, 00:18

Здравейте,
Трябва да намеря НГС и НМС на функцията f(x,y,z) = x^ 2 + y^ 2 + z ^ 2 ,
при условие [tex]\frac{x^2}{a^2 } +[/tex] \frac{y^2}{b^2 } + \frac{z^2}{c^2 } = 1 , a > b > c >0

По принцип ако не бяха тези параметри a,b и c, бих изразил z , чрез x и y и след това щях да следвам алгоритъма за намиране на НГС и НМС.

Според това, което знам, тъй като множеството е компактно, то функцията има НГС и НМС в него и те се намират или вътре или по контура. Но просто тези параметри ме confuse- ват и бих желал да видя какво е точно решението на задачата.
Гост

Re: Намиране на НГС и НМС

Мнениеот Гост » 07 Юни 2014, 00:21

Условието е [tex]\frac{x^2}{a^2 }[/tex] + [tex]\frac{y^2}{b^2 }[/tex] + [tex]\frac{z^2}{c^2 }[/tex] = 1. Съжелявам нещо се прецака скрипта.
Гост

Мнениеот inveidar » 07 Юни 2014, 05:00

СъжЕлявай! :lol: :lol: :lol:
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Knowledge Greedy » 07 Юни 2014, 08:09

Скриптът няма как да се "прецака" :lol: Просто слагай където трябва [тех] в началото и [/тех] - в края :)
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Гост » 07 Юни 2014, 12:39

Много смешно объркал съм една дума.

Да наистина не бях прочел горния ред за "tex", благодаря. Ето я наново:
Да се намери НГС и НМС на функцията f(x,y,z) =[tex]x^ {2 }[/tex]+ [tex]y^ {2 }[/tex] + [tex]z ^ {2 }[/tex] ,
при условие [tex]\frac{x^2}{a^2 } +[/tex][tex]\frac{y^2}{b^2 }[/tex]+ [tex]\frac{z^2}{c^2 }[/tex] = 1 , a > b > c >0

Надявам се, все пак да ми помогнете, въпреки явната липса на елементарно образование по български език от моя страна.
Гост

Мнениеот Гост » 07 Юни 2014, 12:44

Също така искам да кажа, че това е първата тема от моя страна, тъй като прочетох случайно, че @Knowledge Greedy е отговорил на предния въпрос за двоен интеграл и явно е помислил, че сме един и същ човек.

П.С. Ще си направя регистрация.
Гост

Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...