Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

ДИС 2 -Изпит

ДИС 2 -Изпит

Мнениеот Гост » 25 Юни 2014, 10:35

Здравейте. Имам нужда от помощ за следните задачи от изпита по Диференциално и интегрално смятане 2-ра част.

Задача 1 ) Пресметнете лицето на фигурата, ограниченаот кривите y=3-x^{2 } и y=x+1

Задача 2) Нека f_{x,y } = x^{3 } + y^{3 } - xy + 1. Изследвайте [tex]\int_{}^{ }[/tex] за локални екстремуми.

Задача 3) Нека f_{x,y } = x^{3 } + y^{3 } - xy + 1. Намерете глобалните екстремуми на f в правоъгълника

П \begin{tabular}{|l}0 \le x \le 2\\ -1 \le y \le 1\end{tabular}

Задача 4) Изследвайте за сходимост интеграла \int_{0}^{ \infty } \frac{dx}{\sqrt{x^{2 } + x } }

Много ще съм Ви благодарна , ако ми покажете как се решават задачите, защото изпита наближава скоро. :?
Гост

Re: ДИС 2 -Изпит

Мнениеот MENKA » 25 Юни 2014, 11:08

Ето сайтове със теория и примери
http://stancho.roncho.net/HighMath2/Mul ... rtDer.html

http://fmi.wikidot.com/anal214
А ако намерите "МАТЕМАТИЧЕСКИ АНАЛИЗ" на проф. Дойчин Дойчинов там са дадени всички критерий за сходимост с добре обяснени примери.
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Мнениеот Гост » 25 Юни 2014, 13:02

Аз го имам на теория как става, но не ми е ясно на практика в задачите как става
Гост

Мнениеот MENKA » 25 Юни 2014, 13:11

Гост написа:Аз го имам на теория как става, но не ми е ясно на практика в задачите как става

А погледвахте ли копираните сайтове-има примери.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 25 Юни 2014, 13:15

Преглеждам ги в момента и мисля, че разбрах как се решава втората задача. По този начин мисля, че трябва да е :

http://stancho.roncho.net/HighMath2/Mul ... heory.html
Гост

Мнениеот MENKA » 25 Юни 2014, 13:20

Гост написа:Преглеждам ги в момента и мисля, че разбрах как се решава втората задача. По този начин мисля, че трябва да е :

http://stancho.roncho.net/HighMath2/Mul ... heory.html

Да,точно така.За критерийте за сходимост ви препоръчвам математически анализ на проф. Дойчинов-написано грамотно и много лесно и свободно обяснено.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 25 Юни 2014, 13:25

Ще прочета от учебника на проф.Дойчинов за сходимостта, но ми остават другите две задачи, които съм написала и не мога да реша.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Юни 2014, 12:00

Наистина не мога да реша останалите 2 задачи, а имам нужда, за да си взема изпита. Моля ви помогнете :roll: :?
Гост

Мнениеот Гост » 27 Юни 2014, 15:11

Мисля, че реших първата задача, но не съм сигурна, че е вярна. Ще ви бъда много благодарна ако я погледнете дали е вярна.
Прикачени файлове
Scan0001.jpg
Scan0001.jpg (303.87 KiB) Прегледано 3290 пъти
Scan0002.jpg
Scan0002.jpg (180.31 KiB) Прегледано 3290 пъти
Гост

Мнениеот Knowledge Greedy » 27 Юни 2014, 19:13

В задача 1 всичко е вярно с изключение на сметките на края. Аз получих [tex]4\frac{1}{2}[/tex]. Програмата ми за смятане получи същото
Определеният интеграл за ДИС 2.PNG
Определеният интеграл за ДИС 2.PNG (1.95 KiB) Прегледано 3282 пъти
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Гост » 27 Юни 2014, 19:25

Много благодаря. Сбъркала съм явно в сметките някъде, но важното е да знам начина на решаване. Остана ми само третата задача. Ако знаете как се решава ще бъда много благодарна.
Гост

Мнениеот Knowledge Greedy » 27 Юни 2014, 21:55

Задача 3) явно е продължение на задача 2

Нека [tex]f(x,y) = x^{3 } + y^{3 } - xy + 1[/tex]
[tex]\begin{tabular}{|l}0 \le x \le 2\\ -1 \le y \le 1\end{tabular}[/tex]

Функцията [tex]f(x,y)[/tex] трябва да изследваме по контура.
1. Да означим [tex]f(x;-1) =\varphi_1 ( x)= x^{3 } + x[/tex]. Тя е с дефиниционно множество [tex][0;2][/tex]. Производната и е строго положителна, ето защо тя е растяща в този интервал и по контура
[tex]\begin{tabular}{|l}0 \le x \le 2\\ y= - 1\end{tabular}[/tex] [tex]\Rightarrow 0=\varphi_1 ( 0)\le \varphi_1 ( x)\le \varphi_1 ( 2)=10[/tex], което значи [tex]0 \le f(x,y)\le 10[/tex]

2. Да означим [tex]f(0;y) =\varphi_2 ( y)= y^{3 } + 1[/tex]. Тя е с дефиниционно множество [tex][-1;1][/tex]. Производната и е строго положителна, ето защо тя е растяща в този интервал и по контура [tex]\begin{tabular}{|l} x =0\\ -1 \le y \le 1\end{tabular}\Rightarrow[/tex]
[tex]0 \le f(x,y)\le 2[/tex]

3. Да означим [tex]f(x;1) =\varphi_3 ( x)= x^{3 } - x+2[/tex]. Тя е с дефиниционно множество [tex][0;2][/tex]. Производната и [tex]\varphi'_3 ( x)=3x^2-1[/tex] ни казва, че [tex]\varphi_3 ( x)[/tex] e растяща в интервала [tex]\left ( \frac{\sqrt{3}}{3};2 \right ][/tex] и намаляваща в [tex]\left [0;\frac{\sqrt{3}}{3} \right )[/tex].
За да получим най-голямата стойност, трябва да сравним стойностите и [tex]\varphi_3 (0)[/tex] и [tex]\varphi_3 (2)[/tex],
а най-малката по този контур е при [tex]x=\frac{\sqrt{3}}{3}[/tex] .
Така получихме, че върху контура [tex]\begin{tabular}{|l}0 \le x \le 2\\ y= 1\end{tabular}[/tex] [tex]\Rightarrow 2-\frac{\sqrt{3} }{3 } \le f(x,y)\le8[/tex].

4. Да означим [tex]f(2;y) =\varphi_4 ( y)= y^{3 } - 2y+9[/tex]. Тя е с дефиниционно множество [tex][-1;1][/tex]. Производната и [tex]\varphi'_4 ( x)=3y^2-2[/tex] ни казва, че [tex]\varphi_4 ( x)[/tex] e растяща в интервала [tex]\left [-1, -\frac{\sqrt{6}}{3} \right )[/tex], намаляваща в [tex]\left [ -\frac{\sqrt{6}}{3};\frac{\sqrt{6}}{3} \right )[/tex] и e растяща в интервала [tex]\left ( \frac{\sqrt{6}}{3};1 \right][/tex]. За да получим най-голямата, трябва да сравним стойностите [tex]\varphi_4 \left (- \frac{\sqrt{6}}{3} \right )=9+\frac{4\sqrt{6}}{3}[/tex] и [tex]\varphi_4 (1)=8[/tex] ,
а за най-малката по този контур - да сравним стойностите и при [tex]y=-1[/tex] и при [tex]y=\frac{\sqrt{6}}{3}[/tex] - те са
[tex]\varphi_4 (-1)=10[/tex] и [tex]\varphi_4 \left (\frac{\sqrt{6}}{3} \right )=9-\frac{4\sqrt{6}}{3}[/tex].
Така получихме, че върху контура [tex]\begin{tabular}{|l}x=2 \\ -1\le y\le 1\end{tabular}[/tex] [tex]\Rightarrow 9-\frac{4\sqrt{6}}{3} \le f(x,y)\le9+\frac{4\sqrt{6}}{3}[/tex].

5. Да се върнем на задача 2. Следвайки превъзходното ръководство на моя състудент Станчо Павлов http://stancho.roncho.net/HighMath2/Mul ... heory.html последователно получаваме:
- От системата
[tex]\begin{tabular}{|l} f'_x=3x^2-y=0\\ f'_y=3y^2-x=0\end{tabular}[/tex]
възможните критични точки за локални екстремуми [tex]A_1(0;0)[/tex] и [tex]A_2\left (\frac{1}{3} ;\frac{1}{3} \right )[/tex]
- С помощта на вторите частни производни [tex]f''_{xx}=6x[/tex], [tex]f''_{yy}=6y[/tex] и [tex]f''_{xy}=-1[/tex], конструираме величината [tex]\Delta (x,y)= f''_{xx}.f''_{yy}- \left ( f''_{xy} \right )^2=36xy-1[/tex]
- Определяме[tex]\Delta (0;0)=-1[/tex] [tex]\Rightarrow f(x,y)[/tex] няма екстремум в тази точка.
- Определяме[tex]\Delta \left ( \frac{1}{3} ;\frac{1}{3} \right )>0[/tex] [tex]\Rightarrow f(x,y)[/tex] има екстремум.
- За вида на екстремума пресмятаме [tex]f''_{xy}\left ( \frac{1}{3} ;\frac{1}{3} \right )=-1<0[/tex][tex]\Rightarrow f(x,y)[/tex] има локален минимум.
- Пресмятаме локалния минимум [tex]f_{min}(x,y) =f\left ( \frac{1}{3} ;\frac{1}{3} \right )=\frac{26}{27 }[/tex].

6. Сравняваме резултатите от точки 1,2,3,4 и 5.
Глобалните (абсолютните) екстремуми на [tex]f(x,y)[/tex] са както следва:

[tex]minf(x,y)=f(0;-1)=0[/tex]
и
[tex]maxf(x,y)=f\left (2; -\frac{\sqrt{6}}{3} \right )=9+\frac{4\sqrt{6}}{3}[/tex]
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот Knowledge Greedy » 27 Юни 2014, 22:52

[tex]\int_{0}^{ \infty } \frac{dx}{\sqrt{x^{2 } + x } }[/tex]

Като представим знаменателя така [tex]\sqrt{x^{2 } + x }=\frac{1}{2 }\sqrt{(2x+1)^2-1 }[/tex]
и положим [tex]2x+1=t[/tex], след смяна на границите на интегриране получаваме интеграла

[tex]\int_{1}^{ \infty } \frac{dt}{\sqrt{t^{2 } -1 } }[/tex]

В повечето курсове
[tex]\int \frac{dt}{\sqrt{t^2+a } }=ln\left |t+\sqrt{t^2+a} \right |[/tex]
е табличен интеграл.
Сега осъзнаваме въпроса за сходимостта. При [tex]t=1[/tex] подинтегралната функция не е дефинирана (както впрочем и първоначалният - при [tex]x=0[/tex]), пресметнатият определен интеграл дивергира към [tex]+\infty[/tex] при [tex]t\rightarrow +\infty[/tex].
За това разглеждаме интеграла [tex]\int_{1+\epsilon}^{ A } \frac{dt}{\sqrt{t^{2 } -1 } }[/tex].
Според написания неопределен интеграл
[tex]\int_{1+\epsilon}^{ A } \frac{dt}{\sqrt{t^{2 } -1 } }=ln\left |t+\sqrt{t^2-1} \right |\left|\begin{matrix}
A & &\\
& &\\

t=&1+\varepsilon &\end{matrix}\right[/tex]
[tex]=ln |A+\sqrt{A^2-1}|-ln |1+\epsilon+\sqrt{\epsilon^2+2\epsilon}|[/tex]

Явно при [tex]A\rightarrow +\infty[/tex] и [tex]\varepsilon \rightarrow 0[/tex] даденият интеграл е разходящ.
-----------------------------------------

Възможно е изпитващият да има предвид оценяване разходимостта с помощта на известен разходящ интеграл.
Например
[tex]\int_{0}^{ \infty } \frac{dx}{ x }[/tex] е положителен разходящ.
В същото време подинтегралната функция [tex]\frac{1}{\sqrt{x^{2 } + x }} \ge \frac{1}{{\sqrt{x^{2 } + x^{2 }[/tex], т.е.
[tex]\frac{1}{\sqrt{x^{2 } + x }} \ge \frac{1}{x \sqrt{2}}[/tex]

И тъй като [tex]\int_{0}^{ \infty } \frac{dx}{ x }[/tex] е разходящ, а константата [tex]\frac{1}{\sqrt{2} }[/tex] не може да го "поправи", то и даденият интеграл е разходящ.
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот Гост » 28 Юни 2014, 08:46

Много , много благодаря за решенията и обясненията на задачите :)
Гост

Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...