inveidar написа:Не е ли по-добре първо да се обясни какво е граница на редица, а след това и какво е общото между редиците и функциите и чак после да говорим за граница на функция? ...
freddy, аз се съсредоточих да отговоря последователно на по-голямата част от твоите въпроси. Надявам се да прочетеш следващата задача и да ми кажеш изясняват ли се въпросите и какви нови възникват.freddy написа:... До тук ясно. Обаче ... Какъв е смисълът на границата в този случай? Също така пише, че не всички функции имат граници. Ако се избере какъвто и да е х от ДМ, не може ли да се намери граница. Смисъл докато има ДМ, според примера, който дадох, следва че всяка функция трябва да има граница...
Knowledge Greedy написа:inveidar написа:Не е ли по-добре първо да се обясни какво е граница на редица, а след това и какво е общото между редиците и функциите и чак после да говорим за граница на функция? ...
Това и правя, само че "прескачам" редиците.
Knowledge Greedy написа:freddy написа:Кое трябва да е числото в клетката предназначена за границата, как мислиш?
Не виждам как някой експерт ще обясни на три реда отговорите на горните три въпроса, "ако му се занимава". За това написах, че отговорите на тези прости въпроси за мен са непостижимо сложни.freddy написа:Здравейте!..., ще питам по отношение на границите на функции (и редици). Моля (страшно много), някой да ми обясни какво ще рече граница и самия й смисъл. И ако му се занимава, моля да обясни и понятието производна...
Уважаемият експерт ще трябва да коригира отговорите си съобразно ветрилото на нова редица от въпросиfreddy написа: ...П.С. Не става с учебници - четох, но просто не го разбрах.
В края на краищата уважаемият експерт би трябвало да понесе и критиките на поне още 5 експерти, един от които ще бъде и колегата изпитващ freddy по предмета.freddy написа:... До тук ясно. Обаче ето сега например каква задача има ... . Т.е. това x->4 е нещо изкуствено което се прилага. По тази логика защо вместо да се пише lim, просто x не се замести с 2? ... Какъв е смисълът на границата в този случай? ... Ако се избере какъвто и да е х от ДМ, не може ли да се намери граница? ... До тук го схванах, което е напълно логично това да е граница. Но пише също, че ... А това и идея си нямам какво трябва да значи и от къде пада това число р"?...
freddy написа:0.75
В случая нали разлагаме числителя и знаменателя на дробта, преработват се, за да се избегне нулата в знаменател, и се замества. ..
freddy написа: От учебника го закачих определението с едно малко изключение. По това, което разбрах, границата на редица е такова число L, за което маже да се намери безкрайно малко число е, за което е в сила неравенството I an - L I < e. До тук го схванах, което е напълно логично това да е граница. Но пише също, че трябва да се намери такова число р, че при p>n, трябва да е изпълнено по - горното неравенство. А това и идея си нямам какво трябва да значи и от къде пада това число р.
inveidar написа:Сря Авг 06, 2014 9:27 am...Това означава, че за една БЕЗКРАЙНА числова редица (а само за такива съществуват граници!) не е важно как се разполагат върху числовата ос първите няколко, пък били те и милиард (нали си съгласен, че един милиард е нищо за безкрайно много числа?), члена. Важното е това, което казваш че си разбрал, да е изпълнено от някъде нататък (и това е точно твоето р). Т.е за всяко n>p (а не по-малко, както си написал) да е изпълнено еди какво си...
Knowledge Greedy написа: Нед Авг 03, 2014 11:45 pm...Отново ще ползваме безкрайна таблица (с безбройно много колони) -... [tex]4[/tex]
Knowledge Greedy написа:...
Тук, както и в първата таблица бихме могли да поставим многоточие между всеки две съседни клетки, т.е. да разглеждаме безбройно много стойности на [tex]x[/tex] и съответните им стойности на [tex]y[/tex], стига обаче те да са в близост до [tex]4[/tex]...
Knowledge Greedy написа:Пон Авг 04, 2014 6:51 pm..., ето защо стойностите за [tex]x[/tex] ще подберем внимателно в близост до [tex]2[/tex]...., ще забележиш...
Дали тази тенденция не зависи от числата на първия ред? Да ги сменим!
Knowledge Greedy написа: ..., стига обаче те да са в близост до [tex]4[/tex]... аз просто те окуражих и ти отново може да погледнеш определението, виж подчертаното близост от мен. На кое число от определението отговаря мярката за близост? ...
Гост написа:Много баби - хилаво дете!
Добре, че "детето" не взима нещата много на сериозно![]()
Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.
Единият прилага една методика (продиктувана от липсата на време и място), другият го прекъсва и акцентува върху друго, при това без да е прочел внимателно постовете му.
Добре, че не съм Ви ученик. Не умеете да вникнете в това, което Ви казва другият. Така вечно ще влача от 3-ки до 5-ци, ако ме не забиете в самото начало с 2-ка
MENKA написа:Ако функционалните стойности на f(x) се приближават към едно число l,когато аргументът х се приближава към една точка х0 от дефиниционната си област,то тогава се казва,че l e граница на f(x).
Гост написа:inveidar (не fredy) си намери човека, който ще му отговори MENKA
inveidar написа:MENKA написа:Ако функционалните стойности на f(x) се приближават към едно число l,когато аргументът х се приближава към една точка х0 от дефиниционната си област,то тогава се казва,че l e граница на f(x).
Тц. Не е задължително [tex]x_0[/tex] да е от дефиниционната област.
Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]