PodpalvachkaTa666 написа:mcrius написа:Така имам напредък, втората задача се решава с формулата на Гаус и като се разпише излиза 3-4 реда, но първата още ме мъчат тея граници

Ако не е проблем,ще разпишеш ли задачата с Гаус?
[tex]\int_{}^{ } (lnxy+xe^{y}+6y)dx + (x/y +(1/2)x^{2}e^{y}+12x)dy[/tex]
[tex]C: x^{2}+y^{2}+2x-6y=0[/tex]
Това е моята задАча и тя трябва да се реши с Гаус, но не ми е ясно как. Затова си мислех,че ако видя твоето решение може да се получи нещо

Формулата далеч не е на Гаус. Все пак в някой учебници се дава, като Грийн-Гаус, все едно. Става въпрос за връзката между криволинеен интеграл от първи род и двоен интеграл върху равнина област.
[tex]\oint_{}^{ }Pdx+Qdy=\int_{C}^{ } \int\[\frac{\partial Q}{\partial x }- \frac{\partial P}{\partial x } \]dxdy[/tex]
[tex]P=ln(xy)+xe^{y}+6y[/tex]
[tex]Q=x/y +(1/2)x^{2}e^{y}+12x[/tex]
[tex]\frac{\partial Q}{\partial x }=\frac{1}{y }+x.e^{y}+12[/tex]
[tex]\frac{\partial P}{\partial x }= \frac{1.x}{x.y }+ x.e^{y}+6=\frac{1}{y }+ x.e^{y}+6[/tex]
[tex]\frac{\partial Q}{\partial x }- \frac{\partial P}{\partial x }= \frac{1}{y }+x.e^{y}+12-\frac{1}{y }-x.e^{y}-6=6[/tex]
И нашият интеграл има вече вид:
[tex]I=\int_{C} \int6dxdy, C: \{x^{2}+y^{2}+2x-6y=0\}[/tex]
Имаш най-малко два начина да решиш това нещо.
Единият е да преминеш към цилиндрична координатна система
[tex]x=r. \cos\varphi[/tex]
[tex]y=r. \sin\varphi[/tex]
[tex]J=r, dxdy=rdrd\varphi[/tex]
Заместваш смяната в окръжността и получаваш [tex]r=r\(\varphi\)[/tex]- това е за горна граница. За долна [tex]r=0[/tex] (окръжността пресича точка (0,0)).
След, което ограничението по [tex]\varphi[/tex]. Приравни [tex]r(\varphi)=0[/tex], от което излизат две стойности на [tex]\varphi[/tex]. Вземаш положителната за долна граница и положителната [tex]+\pi[/tex] за горна граница. ( Всъщност това е ъгловият коефициент на допирателната в точка (0,0) на дадената окръжност. От където е и извода, че за ротация [tex]\pi[/tex] се обхожда цялата крива с радиус вектора [tex]r=r\(\varphi\).\)[/tex]
Е успех!