Здревейте от доста време си помагам с този форум но ето, че дойде време да се регистрирам и попитам нещо, а именно верно ли съм решил производната на: [tex]4sin^3(\frac{5x}{3})[/tex]
[tex]12cos^2(\frac{5x}{3})'[/tex] = [tex]12cos^2(15-5x)[/tex] ??
rs4 написа:Много ви благодаря и на двама ви, особено на подробното обяснение на Мартин.
Имам два въпроса:
1) Производната на: [tex](\frac{5x}{3})'[/tex] не трябва ли да се намери от формулата: [tex](\frac{u}{v})'=\frac{u'.v-u.v'}{v^2}[/tex]
2) От къде получихме 20 пред синуса накрая.
Може малко нахален да стана но се опитвам да решавам в къщи а за жалост няма кой да ми ги проверява та реших още една производна да ми кажете ако има грешка или цялото пак съм омазал да си търся проблема![]()
[tex]y'=\sqrt{x^2+1}.cotg\sqrt[3]{x}[/tex]
[tex]y'=(\sqrt{x^2+1})'.cotg\sqrt[3]{x}+\sqrt{x^2+1}.(cotg\sqrt[3]{x})'[/tex]
[tex]y'=(\frac{1}{\sqrt[2]{x^2+1}}.2x).cotg\sqrt[3]{x}+\sqrt{x^2+1}.(cotgx^{\frac{1}{3}})'[/tex]
[tex]y'=(\frac{1}{\sqrt[2]{x^2+1}}.2x).cotg\sqrt[3]{x}+\sqrt{x^2+1}.(cotgx^{\frac{1}{3}}.\frac{1}{sin^2x^{\frac{1}{3}}}.(x{\frac{1}{3})')[/tex]
[tex]y'=(\frac{1}{\sqrt[2]{x^2+1}}.2x).cotg\sqrt[3]{x}+\sqrt{x^2+1}.(cotgx^{\frac{1}{3}}.\frac{1}{sin^2x^{\frac{1}{3}}}.(\frac{1}{3}x^{-\frac{2}{3}}))[/tex]
rs4 написа:Супер страхотни се благодаря. Разбрах къде ми е грешката, просто ще трябва да ги порешавам повече тези сложни функций.
Само че все още не разбрах това: [tex](\frac{5x}{3})'[/tex], защо стана [tex](\frac{5}{3})[/tex]
Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...
Регистрирани потребители: Google [Bot]