Здравейте,
Имам нужда от малко помощ с едно теоретично домашно по Диференциално и интегрално смятане. Дали ще може да ударите по едно рамо? Ще съм ви много благодарна!
Гост написа:Трябва ми за доказателствата. И съм на първа задача. Не съм сигурна как най-добре да я опиша.
Гост написа:1 а) когато казваме, че функцията f : R → R е ограничена отгоре в цялата реална права (R), това означава, че съществува реална константа M, такава че f(x) ≤ M за всяко реално число x. Това означава, че стойностите на функцията не превишават M и не нарастват неограничено към положителна безкрайност.
Ако обаче за всяко M има поне едно число x, за което f(x) > M, тогава функцията не е ограничена отгоре. Това означава, че стойностите на функцията могат да нарастват неограничено към положителна безкрайност.
1 б) Когато казваме, че функцията f : R → R има най-голяма стойност, това означава, че съществува реално число M, такова че f(x) ≤ M за всяко реално число x в областта на дефиниция на функцията.
Този M се нарича най-голяма стойност на функцията. В същото време, ако за функцията не съществува такова число M, за което f(x) ≤ M за всички x, тогава казваме, че функцията няма най-голяма стойност. Това обикновено се случва, когато стойностите на функцията не са ограничени и могат да нарастват неограничено.
Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...
Регистрирани потребители: Google [Bot]