аз правя така:
[tex]\int_{}^{ } \sqrt{t^{2}(4+\frac{1}{t^{2}})} dt[/tex] <=> [tex]\int_{}^{ } t.\sqrt{4+\frac{1}{t^{2}}} dt[/tex] <=>[tex]\frac{1}{2}.\int_{}^{ } \sqrt{4+\frac{1}{t^{2}}} dt^{2}[/tex] И от тука нататък не се сещам как ще стане
mathinvalidnik написа:абе хора как се решава [tex]\int_{}^{ } \sqrt{1+4t^{2}} dt[/tex]
аз правя така:
[tex]\int_{}^{ } \sqrt{t^{2}(4+\frac{1}{t^{2}})} dt[/tex] <=> [tex]\int_{}^{ } t.\sqrt{4+\frac{1}{t^{2}}} dt[/tex] <=>[tex]\frac{1}{2}.\int_{}^{ } \sqrt{4+\frac{1}{t^{2}}} dt^{2}[/tex] И от тука нататък не се сещам как ще стане
mathinvalidnik написа:значи със инт. по части стигам до:
...[tex]\frac{1}{2}\int_{}^{ } \sqrt{1+z^{2}} dz = \frac{1}{2} (z.\sqrt{1+z^{2}}-\int_{}^{ }zd\sqrt{1+z^{2}} )=\frac{1}{2} (z.\sqrt{1+z^{2}}-\int_{}^{ }z.\frac{z}{\sqrt{1+z^{2}} dz})[/tex].По принцип знам,че някъде в изразявнето трябва да ми се получи интеграла в лявата част на равенството ида го прехвърля и да ги събера и да остане нещо без интеграл в дясната част,но тук не виждам как да го направя .
mathinvalidnik написа:.
с другото полагане стигам до :
[tex]\frac{1}{2}\int_{}^{ }\sqrt{1+z^{2}}dz , z=a.tg\beta , dz = a.\frac{1}{cos^{2}\beta}dt[/tex] и след сметки и преобразувания ситгам до:
другото полагане стигам до :
[tex]\frac{1}{2}\int_{}^{ }\sqrt{1+z^{2}}dz , z=a.tg\beta , dz = a.\frac{1}{cos^{2}\beta}dt[/tex] и след сметки и преобразувания ситгам до:
[tex]\frac{a}{2}.\int_{}^{ } \sqrt({1+a^{2}.tg^{2}\beta) dtg\beta}[/tex]
много объкрани ми се струват честно казано,от по -прост пример стигам до някакви по -сложни.Ще съм ти благодарен ако ми го решиш.Не ми трябва за домашно ил нещо такова,просто не ги схващам.
Назад към Интеграли, функции, редове, граници,...
Регистрирани потребители: Google [Bot]