от int » 29 Юни 2011, 16:40
Всъщност въпроса е доста смислен и съдържателен. Аз подозирам, че малцина от пишещите в този форум разбират действително за какво става въпрос. В най общи линии връзката между производна и неопределен интеграл е всъщност знаменитата теорема на Нютон-Лайбниц, според която ако имате една интегруема функция по риман f в краен затворен интервал [a, b], то функцията [tex]F(x)=\int_{a}^xf(t)dt,[/tex] дефинирана за всички x от [a,b] е непрекъсната в целия интеграционен интервал и е диференцируема във всяка точка на непрекъснатост на подинтегралната функция f. При това производната и е [tex]F'(x)=f(x).[/tex]
Тази велика класическа теорема, която допуска обобщения в много направления ни дава мощно средство за пресмятане на определени интеграли, които още от най-дълбока древност са пресмятани с най различни аритметични средства. Всъщност определените интеграли са възникнали доста преди неопределените, макар у студентите да се създава впечатлението че е станало обратното. Още Архимед дори е смятал определени интеграли , със съвсем примитивни средства, и то във връзка с решаването на най-различни задачи за дължини, лица и обеми. С теоремата на Нютон-Лайбниц, пресмятането на дължини лица и обеми се свежда до намиране на примитивни на конкретни функции, свързани с геометричния обект, а по формулата на Нютон-Лайбниц, която всеки студент първокурсник би трябвало да разбира как следва от теоремата на Нютон-Лайбниц и основната теорема на интегралното смятане, да си сметне човек каквото му трябва. Не знам до колко е известно, но всички класически формули на древността за намиране на лица дължини и обеми, които се преподават в училище, като паднали от небето, всъщност се извеждат елементарно с помощта на теоремата на Нютон и Лайбниц...
Е, аз май се отлеснах малко, но може и да е полезно, ако някой например се наеме да покаже как може човек да си изведе формулата за лице на триъгълник или лице и дължина на окръжност, за обем на пирамида сфера и тн. Това си е добро упражнение за изпит. Успех на учещите!