Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Линейно програмиране

Линейно програмиране

Мнениеот todorovapetya6 » 18 Май 2023, 14:21

1. Определете оптималното количество на поръчката, точката на поръчване и общите годишни разходи при следните данни:

Годишно търсене = 27300 бр.

Единична стойност = 50лв

Коеф. скл. разходи = 0.10

Разходи за една поръчка = 25 лв

Време за доставка = 4 дни

Брой раб. дни в годината = 300

2. Определете оптималното количество на поръчката, точката на поръчване и общите годишни разходи при следните данни:

Годишно търсене = 22500 бр.

Единична стойност = 150лв, ако Q < 2000

= 140 лв, ако 2000 ≤ Q < 4000

= 125 лв, ако 4000 ≤ Q < 7000

= 120 лв, ако Q ≥ 7000

Коеф. складови разходи = 0.30

Разходи за една поръчка = 350 лв

Време за доставка = 3 дни

Брой раб. дни в годината = 300
todorovapetya6
Нов

Рейтинг: 0

Re: Линейно програмиране

Мнениеот Gruicho » 18 Май 2023, 17:03

Възникват поне два въпроса:

1.Защо си решила, че мястото на тази задача е точно тук в "Задача на седмицата" ?

2. Много ли е трудно да има поне едно изречение, в което да присъства някоя думичка от рода на "моля", "благодаря" и други такива?
Gruicho
Фен на форума

Рейтинг: 81

Мнениеот todorovapetya6 » 18 Май 2023, 18:05

Нова съм и не знам точно къде да публикувам.Ще се постарая да използвам някоя от тези думички другия път.
todorovapetya6
Нов

Мнениеот peyo » 18 Май 2023, 20:02

todorovapetya6 написа:Нова съм и не знам точно къде да публикувам.Ще се постарая да използвам някоя от тези думички другия път.

В раздел Оптимизация сигурно.

Не ми е известна теорията тук. Доколкото разбирам става дума за случайни процеси. Тоест поръчките идват случайно. Изглежда това са тип задачи които са вече решени за някакъв курс по икономика. Аз на ваше място бих погледнал учебника какви са готовите формули.

Но имам добри новини! Model: GPT-4 може а реши поне задача 1 и използва готови формули! Никаква идея дали са правилни. И накрая даже казва "Моля, имайте предвид, че това са приблизителни изчисления и могат да се различават в зависимост от специфичните условия и политики на компанията." Тези нови chat modelи са супер забавни и големи майтапчии!
peyo
Математик

Рейтинг: 656

Мнениеот todorovapetya6 » 18 Май 2023, 20:33

Благодаря Ви!
todorovapetya6
Нов

Re: Линейно програмиран⅗мц⅗ае

Мнениеот Румен Симеонов » 18 Май 2023, 21:29

Това са лесни и прости задачи от елементарната теория на очакванията и опашките, която ни преподадоха, когато бяхме в 1-ви клас и малко съм я позабравил, ама тя и авторката толкова я разбира тази теория - все пак достатъчно за нивото на раздела от форума.

1.
Поради липса на данни за наличен склад, приемаме, че не може да се използва склад, въпреки, че има данни за цена на складирането и други разходи. Освен това, липсват данни за печалбата от единица продаден продукт, която да се съпостави с разходите и да се търси баланс. Единственото което има смисъл да се съобрази в случая са среднодневното търсене: 29700 :300=91 дневно, както и срока за доставка: 4 дни. Има глупава наукообразна теория, която не знае какво иска да отчита и ни кара да умножим 91*4=364 за оптималния размер на поръчката, който в случая е неразличим от точката на поръчване. Такава теорияа единствено отчита, че докато се чака изпълнението на поръчката трябва да се разполата със сумарното търсене за този период, за да е ,,гарантирано" че няма да се появи недостиг. Наукообразна е и бройкаа останали непродадени продукти, при която се пристъпва към поръчка, наричана и точка на поръчване Задачата не съдържа необходимите данни дори и за прилагане на някой от вариантите на наукообразната опростенческа теория. Аз предлагам всеки ден да се прави по една поръчка за 91 продукта. Така, средно статистически, всеки ден ще се получават по 91 продукта и ще се продават по 91 от наличните продукти, за кооито 91, предполага се, има достатъчно място в магазина и няма нужда от склад, който магавзин трябва все пак да разполага и с малко резервно място за в случай, че има забавяне в продажбите и навременно изпълнение на поръчките. При така поставеното непълно условие по-честно, обаче, е да се отговори, че задачата, поради непълно условия не пригежява нито едно разумно решение.
2
Втората ззадача се решава по същия начин.

С тези свършихме.
Дайте още задачи от същия вид, че ми се усладиха.
()(())(()())((()))(()()())(()(()))((())())((()()))
0 1 01 11 001 101 011 111
[ ] 0 1 x ~ & \
Румен Симеонов
Напреднал

Рейтинг: 20

Назад към Оптимиране