Земеделска компания разполага с 20000 декара земя, на която трябва да засади 4 вида култури - Овес, Слънчоглед, Пшеница и Царевица.
На база прогнози на изкупна цена, за добив от декар и разходи се получават :
Чиста печалба от декар в лв. : O-75, С-120, П-110, Ц-100
Разходи за декар в лв.: О-85, С-105, П-95, Ц-90
В резултат на пазарни прогнози и преразглеждане на поетите задължения към клиенти от страна на компанията от една страна и прогнозата за добив от декар от друга възникват ограничения за засетите площи с различни култури.
Засятата площ с пшеница трябва да е минимум 3000 декара, но не повече от 5000 декара.
Засятата площ с Царевица трябва да е най-малко 2000 декара, но не повече от 3000 декара.
Преминавайки горните граници, допълнително произведената продукция няма да може да бъде реализирана на адекватни цени.
Засятата площ със слънчоглед трябва да е най-малко 2000 декара, а тази с рапицата най-малко 2500 декара. Няма горна граница на засетите площи с тези култури поради разширяването на пазара за биогорива и колкото продукция бъде произведена може да бъде реализирана.
1. Определете характера на средата, в която трябва да се вземе решение.
2. При положение, че компанията разполага с 1 650 000 лв., каква трябва да е структурата на засетите площи, така че да се осигури максимален размер на чистата печалба?
3. Какъв е размера на оптималната чиста печалба?
Аргументирайте отговора си чрез съставяне на адекватен модел. Решете модела и обяснете получените резултати.
4. Ще бъдат ли достатъчни заделените средства за да се засеят всички налични площи?
5. Ако остават излишни средства как предлагате те да бъдат инвестирани или ако недостигат, какви алтернативи има компанията?
6. Как ще се измени структурата на чистата печалба ако се окаже, че изкупната цена на пшеницата е с 40% по-ниска от прогнозната а тази на рапицата с 25% по-висока, при запазване на същите продадени количества и производствени разходи?
[b]Много бих се радвала ако някой може да ми помогне с тази задача! Не държа да бъде задача на седмицата, защото има много по оригинални от тази. Не успях да определя от какъф тип е и затова я написах тук. Моля ако някой може да ми помогне, да ми даде напътствия как да се реши! БЛАГОДАРЯ предварително!!!!!!!!!!!![/b]

Меню