моля ви не ми се смейте. Имам нужда от помощ. Опитвам се да помогна на сина ми, но (очевидно) сам няма да се справя. По-долу са няколко задачи, чието решение И логика ми убягват. Моля помогнете:
1/ Петко написал на картончета цифрите от 1 до 9 по следния начин: цифрата 1 на две картончета, цифрата 2 на три картончета, цифрата 3 на четири картончета и т.н. След това сложил картончетата в кутия. Каква е вероятността на първото произволно изтеглено картонче да има нечетна цифра?
2/ Иван играе 5 ОТ 35. Колко комбинации от 9 числа трябва да пусне, за да си гарантира, че в една от комбинациите сред 9те му числа винаги ще се намират 4 от изтеглените 5? А ако комбинациите са по 10?
3/ Дадени са две кутии с тетрадки. Първата кутия съдържа 5 тетрадки със синя корица, а втората кутия съдържа 5 тетрадки със зелена корица. Тетрадките във всяка кутия са номерирани последователно с етикети 1, 2, 3, 4, 5. Ученик по случаен начин взема по една тетрадка от всяка кутия. Да се намери вероятността ученикът да избере от кутиите тетрадки с еднакви номера.
4/ Дадени са две кутии с тетрадки. Първата кутия съдържа 5 тетрадки със синя корица, а втората кутия съдържа 5 тетрадки със зелена корица. Тетрадките във всяка кутия са номерирани последователно с етикети 1, 2, 3, 4, 5. Ученик по случаен начин взема по една тетрадка от всяка кутия. Да се намери вероятността ученикът да избере от кутиите тетрадки с еднакви номера.
5/ В урна са поставени 4 печеливши и 18 не печеливши билета. По колко различни начина могат да се изтеглят 5 билета, от които точно 2 да са печеливши?
Имам още, но понеже ми хареса да решавам сам задачите (е, поне тези, които успях
Благодаря предварително.
Емил Тодоров

Меню