Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Помощ за задача по вероятности

Помощ за задача по вероятности

Мнениеот sakuraki » 31 Авг 2016, 15:59

Здравейте! Имам една задача, която ми остана да реша от курсовата ми работа и не мога и не мога, надявам се да разнищим задачата с ваша помощ :). Та задачата е :

В кутия има 3 ментови бомбона, 2 шоколадови, един дъвчащ и един обикновен бонбон, които са с една и съща форма и в еднотипна опаковка. Избира се един бонбон, като се запомня вида му и се връща обратно в кутията, после се избира още един.

а) Колко на брой са всички елементарни събития
б) каква е вероятността да са избрани 2 ментови бонбона
в) Каква е вероятността вторият избран бонбон да е ментов, ако първия не е ментов
г) Каква е вероятността да е избран поне един ментов бонбон
д) Каква е вероятността нито един от извадените бонбони да не е дъвчаш.
sakuraki
Нов

Рейтинг: 0

Re: Помощ за задача по вероятности

Мнениеот Parasyte » 31 Авг 2016, 17:17

Б) В кутията има 7 бонбона като 3 от тях са ментови. Вероятността да се изтегли ментов бонбон е броят на ментовите бонбони разделен на броя на всички бонбони, което е 3/7.След това, понеже се връща изтегления бонбон, вероятността да се изтегли ментов бонбон(при второто теглене) е отново 3/7. За да комбинираме двете вероятности ги умножава ме. Вероятността да се изтеглят два ментови бонбона един след друг е:9/49(което е дробта 3/7 повдигната на втора степен).

В) След като се връща първия избран бонбон, чийто вид е запомнен, остават 7 бонбона 3 от които са ментови.Вероятността да се изтегли ментов бонбон е отново 3/7.

Д) Само един от 7-те бонбона е дъвчащ. Останалите 6 не са дъвчащи. Следователно при първото теглене вероятността да не се изтегли дъвчащ бонбон е 6/7. Същата е вероятността и при второто(защото се връща изтегления бонбон). За да комбинираме двете вероятности ги умножаваме и се получава 36/49.
Parasyte
Нов

Рейтинг: 20

Re: Помощ за задача по вероятности

Мнениеот sakuraki » 01 Сеп 2016, 09:24

Благодаря! Аз бях получил съвсем различен отговор. Имам и една друга, която е по статистика и ме мъчи ако можете и на нея да ми помогнете.

Вафли са пакетирани в пакетче, на които производ е записал, че теглото е 100гр и стандартно откл 5. По случаен начин са избрани 49 пакета, на които се оказава, че средното тегло е 98,8гр.

Тетствайте твърдението, че теглото на пакетчетата е различно от 100гр

-Формулирайте хипотеза и алтернатива
- кое разпределение ще използвате и защо
-постройте критична област с ниво на значност 0.5
-направете извод за теглото на всички пакети
sakuraki
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Вероятности, статистика