Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Теорема на Рол

Теорема на Рол

Мнениеот Гост » 08 Яну 2013, 17:19

Приложима ли е теоремата на Рол за функцията - f(x)=√1-x4, x ∈ [-1;1]?
Гост

Re: Теорема на Рол

Мнениеот Гост » 08 Яну 2013, 19:14

Еми приложима е. Реална функция, непрекъсната в затворен интервал, диференцируема поне в съответния отворен интервал. Приложима е.
Гост

Мнениеот Гост » 08 Яну 2013, 19:18

В случая производна има само в отворения интервал. Инак и стойностите в краищата на дефиниционния интервал са равни, което забравих да спомена.
Гост

Мнениеот Гост » 08 Яну 2013, 21:46

А как да разбира дали е непрекъсната (ограничена), дали е диференцуема и дали f(a)=f(b)?
Гост

Мнениеот Гост » 08 Яну 2013, 23:10

Ми разбира като приложи няколко теореми, които се доказват преди теоремата на Рол. В случая първо прилага теореми за алгебрични действия с непрекъснати функции, а после теореми за диференцируеми функции: х е непрекъсната, константата е непрекъсната (проверяват се непосредствено), значи е непрекъсната x^4, значи и 1-x^4. Не е трудно да се види че √х е също непрекъсната. Сега от теоремата за непрекъснатост на съставна функция има, че √(1-х^4) е непрекъсната в [-1, 1]. По същия начин, чрез теоремите за алгебрични действия с производни и теоремата за диференциране на съставна функция разбира, че √(1-х^4) е диференцируема и производната и по правилата за диференциране е -2x^3/√(1-x^4). Обаче дефиниционно множество на производната е интервала (-1, 1), а не [-1, 1], тоест то стана по-тясно множество, но се изключиха само крайните точки. Инак стойностите в краищата на интервала ги проверява директно, с непосредствено заместване, че са равни на 0.
Гост

Мнениеот indiana » 03 Юли 2017, 10:19

Може ли някой да ми помогне с тази задача и, ако може да ми се обясни по-подробно, защото нямам никаква идея как се решават!Благодаря предварително!
Задача: Проверете дали теоремата на Рол е валидна:
f(x)=1/ sin^2x xe[pi/2; 3pi/2]

Последно избутване Anonymous от 03 Юли 2017, 10:19
indiana
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Диференциални уравнения