Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

ДУ y"-2y`+y = 3sinx

ДУ y"-2y`+y = 3sinx

Мнениеот Гост » 13 Мар 2015, 01:41

Здравейте, ще може ли някой да ми помогне. Вече няколко пъти не мога да си взема изпита, последна година съм. Само диференциалните ми уравнения останаха, нещо не мога да ги разбера. Ако някой ми ги обясни ще му бъда безкрайно благодарна.

1. xyy"=y`(y+y`)
2. y"-2y'+y = 3sinx
3. x2y`+xy = 1/y2 (x2(x на квадрат) и y2(y на квадрат))
Гост

Re: задачки

Мнениеот pipi langstrump » 13 Мар 2015, 13:39

1. Раздели двете страни на уу'
2. Погледни си в учебника главата за линейни нехомогенни ду.
3. Извади х пред скоби; израза в скобите ще стане (ху)'. Сега положи ху(х)= f(х).
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот pipi langstrump » 13 Мар 2015, 19:47

Първата обаче няма да стане с това деление, трябва да се измисли нещо друго.

П.п. Уравнението е хомогенно, трябва се положи у'=z(x)y
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 13 Мар 2015, 22:46

Ще може ли малко по-подробно да ми обясните, уча информационни технологии, босичка съм с тези диференциални уравнения.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Мар 2015, 23:10

Нема да ти обяснят.
Гост

Мнениеот pipi langstrump » 14 Мар 2015, 08:21

Гост написа:Ще може ли малко по-подробно да ми обясните, уча информационни технологии, босичка съм с тези диференциални уравнения.

Ами може би не е зле да прочетеш малко теория, иначе обяснението няма да ти е от кой знае каква полза. Тогава вече, ако не разбираш нещо по-конкретно, може да искаш помощ. В интернет е пълно с лекции по диференциални уравнения.
Иначе темата ти беше полезна за мен, припомних си някои отдавна забравени неща.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 14 Мар 2015, 13:08

Благодаря все пак за отделеното внимание! :(
Гост

Мнениеот MENKA » 14 Мар 2015, 13:16

Гост написа:Благодаря все пак за отделеното внимание! :(

След като учите информационни технологии и не можете да се справите с този тип уравнение,как въобще сте приети да учите?А да,по диплом,разбира се.Намерете друга област,където да сте полезни,дори и продавачи на сергии,което са също достойни професии.Във висшето образование са необходими много четене,разбиране на материала,издръжливост,стабилни нерви,а от всичко това вие не притежавате нито една качество.
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Мнениеот Гост » 14 Мар 2015, 17:29

В специалност информатика наистина се учи много математика, програмиране без математика няма, но при компютърните информационни технологии нещата са малко по "простички". Да вземем един софтуер като Photoshop или Indesign, които са малко по - известнички, за да разучим един такъв софтуер изцяло, без да сме пропуснали и един инструмент не ни са нужни чак такива големи знания по математика. Разбира се не учим само това, но при нас математиката не е основният предмет.
Едни диференциални уравнения и хора като Вас няма да успеят да ми убият желанието да се изуча.
Въпреки всичко аз ще уважа вашето мнение!
Хубав ден Ви желая!
Гост

Re: ДУ y"-2y`+y = 3sinx

Мнениеот Zarrie » 15 Мар 2015, 16:36

Menke, след като така злобно критикуваш учтивият човек, който моли за помощ и му даваш такива "съвети" искам да те попитам ти с какво си изпъкнала? По спомени си се хвалила, че имаш 2 висши образования?!? По постовете във форума демонстрираш знания на деветокласник тройкаджия. Нито блестиш с някакви морални или други преимущества. Не съм забелязал да си дала някакво решение на някаква задача, а единствено пишеш някакви глупости по темите за да трупаш мнение и то не по кои да е теми, а по тези изискващи знания за среден 3, до добър 4. Не е трудно да се забележи, че на по-сложните задачи пишат само Грийди, monika_at,pal,pipi и Ptj. Хайде спри да даваш такива високомъдрени съвети и се замисли първо върху себе си. В началото смятах, че всички те нападат безпричинно, но ти си просто патологичен случай! Казвам го без никакъв срам!
И плюс това мога да ти кажа, че за да влезеш каквато и да е специалност диференциални уравнения не се изискват, затова е висшето образование - за да се научат там! НО ти няма откъде да знаеш, защото явно си пропуснала твоето.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот Zarrie » 15 Мар 2015, 18:36

Гост написа:В специалност информатика наистина се учи много математика, програмиране без математика няма, но при компютърните информационни технологии нещата са малко по "простички". Да вземем един софтуер като Photoshop или Indesign, които са малко по - известнички, за да разучим един такъв софтуер изцяло, без да сме пропуснали и един инструмент не ни са нужни чак такива големи знания по математика. Разбира се не учим само това, но при нас математиката не е основният предмет.
Едни диференциални уравнения и хора като Вас няма да успеят да ми убият желанието да се изуча.
Хубав ден Ви желая!

Аз пък бих ти дал съвет да не уважаваш такова мнение, защото от малък до 7 клас всякакви такива капацитети - комплексирани олигофрени, са ми втълпявали, че аз не мога и нищо не става от мен. В 8 клас не можех да реша едно квадратно уравнение, а в девети клас учителката ми ме пращаше по национални състезания. Напук на такива простаци и същества аз успях - ще успееш и ти, щом търсиш! Съжалявам, че не мога да ти помогна, но материалът ми е непонятен за сега.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 15 Мар 2015, 21:51

Благодаря! :)
Между другото вече имам напредък с решенията. И кръв да се лее ще го изкарам тоя изпит :D.
Гост

Мнениеот Гост » 15 Мар 2015, 22:16

Zarrie написа:
Гост написа:В специалност информатика наистина се учи много математика, програмиране без математика няма, но при компютърните информационни технологии нещата са малко по "простички". Да вземем един софтуер като Photoshop или Indesign, които са малко по - известнички, за да разучим един такъв софтуер изцяло, без да сме пропуснали и един инструмент не ни са нужни чак такива големи знания по математика. Разбира се не учим само това, но при нас математиката не е основният предмет.
Хубав ден Ви желая!

Аз пък бих ти дал съвет да не уважаваш такова мнение, защото от малък до 7 клас всякакви такива капацитети - комплексирани олигофрени, са ми втълпявали, че аз не мога и нищо не става от мен. В 8 клас не можех да реша едно квадратно уравнение, а в девети клас учителката ми ме пращаше по национални състезания. Напук на такива простаци и същества аз успях - ще успееш и ти, щом търсиш! Съжалявам, че не мога да ти помогна, но материалът ми е непонятен за сега.

Ми не си ли малък/малка да даваш съвети, бе чоджум? Нали си още в гимназията!
Гост

Мнениеот Zarrie » 15 Мар 2015, 22:29

Аргумента с възрастта пада мигом, щом забележим, че една Менка, с две висши, добра кариера и повече години от мен зад гърба си, е лишена от обективна и мъдра преценка. не бих дори ви удостоил с отговор на безсмиленото твърдение.
Добре, че са хора като вас и нея, та да мога лесно да се аргументирам защо възрастта не е фактор.
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 17 Мар 2015, 12:43

Нямам много време сега, но интересната задача е първата - поне за мен. Трябва да се замести y'=z(x)y и y"=(z'+(z(x))^2)
След съкращаване се получава уравнение на Рикати, но може и да бъркам че съм ги позабравил.
Гост

Назад към Диференциални уравнения