Гост написа:Хвърлят се 10 еднакви зара - стандартни, с формата на куб. Колко различни резултата могат да се регистрират?
peyo написа:Гост написа:Хвърлят се 10 еднакви зара - стандартни, с формата на куб. Колко различни резултата могат да се регистрират?
След като не е казано в задачата, ще предположим, че подредбата на заровете е важна. Тогава имаме $6^{10}=60466176$ резултата.
grav написа:peyo написа:След като не е казано в задачата, ще предположим, че подредбата на заровете е важна. Тогава имаме $6^{10}=60466176$ резултата.
Но е казано че са еднакви. За два еднакви зара, (5,6) и (6,5) са неразличим резултат. А ти ги броиш за два.
peyo написа:Подредбата е важна. $(5,6) \ne (6,5)$
grav написа:peyo написа:Подредбата е важна. $(5,6) \ne (6,5)$
Защо? Нали заровете са еднакви. Как ги различаваш тези две хвърляния?
peyo написа:По същия начин както различавам 12 от 21. 1 и 1 са еднакви и 2 и 2 са еднакви, но 12 и 21 са различни когато не са в Рим. Съгласен съм обаче, че аз реших най-лесния случай за тази задача. Но защо да решавам по-трудния случай ако не е важно?!
KOPMOPAH написа:Така формулирана задачата предполага отговор $51$, колкото са възможните суми върху заровете, започвайки от десет единици и свършвайки с десет шестици. Разположението на заровете върху повърхността, на която се хвърлят, е без значение. Не виждам какво друго може да се подразбира като "резултат", освен сума.
pipi langstrump написа:В крайна сметка по индукция се получи много хубавата формула [tex]\frac{n(n+1)(n+2)...(n+9)}{10!}[/tex], (n=6), която със сигурност има и много по-дълбоко и елегантно извеждане и смисъл, но от мен толкова.
Назад към Дискретната математика
Регистрирани потребители: Google [Bot]